Published On: Pet, lip 25th, 2021

A vi? Bojite li se vi Boga?

Tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovini i cijeloga svijeta stiglo je u petak u Međugorje na obilježavanje 40. godišnjice tzv. Gospinih ukazanja.

Najviše je domaćih vjernika no tu su i pojedinci kao i organizirane skupine iz Poljske, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Francuske, Irske, SAD, Meksika, Brazila, Kine…

Prema najavljenom programu, središnja svečana sveta misa održat će se u 19 sati, a predvodit će je provincijal fra Miljenko Šteko.

Ove se godine prvi put održava procesija s Brada ukazanja, mjesta gdje se Gospa prvi put ukazala – do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Foto: Radio Mir Međugorje

Procesija će s Podbrda krenuti u 16.30 kako bi sudionici došli do župne crkve prije početka večernjeg molitvenog programa, odnosno molitve krunice u 18 sati.

Uoči same obljetnice, na blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja, održana je tradicionalna međunarodna “Hodnja mira” koja je započela u 6 sati ispred samostana Svetog Ante na Humcu, s blagoslovom humačkog gvardijana fra Darija Dodiga, pa sve do župne crkve Svetog Jakova u Međugorju.

Fenomen Međugorja, koje je danas jedno od najpoznatijih marjanskih svetišta u svijetu, započeo je prije točno 40 godina, iako Katolička Crkva o tome nikada nije zauzela službeno stajalište.

Foto: Radio Mir Međugorje

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Henryka Hosera prije tri godine trajnim apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme i ‘ad nutum Sanctae Sedis’ (na raspolaganju Svetoj Stolici), a također je dopustio službena hodočašća u Međugorje ako ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice.

Prema tvrdnjama tada šestero djece – Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, Gospa se prvi put ukazala 24. lipnja 1981. godine.

Nekima od njih kako tvrde ukazanja traju do danas, a međugorsku Gospu katolici nazivaju Kraljicom mira./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>