Published On: Uto, stu 19th, 2013

A NE REČE ZAŠTO: “Pitanje ravnopravnosti bh. naroda odvojiti od predmeta Sejdić-Finci”

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić danas se u Sarajevu sastao sa specijalnim predstavnikom Europske unije u našoj zemlji veleposlanikom Peterom Sorensenom.

Glavne teme razgovora bile su implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i rješavanje pitanja vojne imovine.

– Što se tiče vojne imovine, za SDA nema više ničega spornog. O tome je potpisan politički sporazum, postoji međunarodni sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ kojim su novonastale države definirane kao pravni nasljednici imovine bivše zajedničke države, a imamo i presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Odgovornost je isključivo na onima koji ne žele ispoštovati ništa od toga i blokiraju kompletan proces – kazao je Tihić.

Kako se navodi u priopćenju SDA, provedba presude u predmetu Sejdić i Finci pokušava se iskoristiti za neke druge političke ciljeve i to je osnovni problem. 

– Nema dvojbe da se mora osigurati ravnopravnost naroda i građana u našoj zemlji, ali taj proces mora biti odvojen od slučaja Sejdić i Finci – istaknuto je ovom prilikom.