Subota, 11 svibnja, 2024

Obama s EU pričao i o BiH

Must Read

Sjedinjene Države i Europska unija dijele zabrinutost zbog zastoja u Bosni i Hercegovini i spremne su joj pomoći u njezinu približavanju euroatlantskim strukturama, kaže se u zajedničkoj izjavi, objavljenoj nakon summita EU-SAD.

“Dijelimo duboku zabrinutost zbog sadašnje političkog i ekonomskog zastoja u Bosni i Hercegovini i spremni smo pomoći toj zemlji kako bi se približila europskim i euro-atlantlantskim strukturama”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se također konstatira da je EU posredovala u dijalogu između Beograda i Prištine, što je dovelo do napretka u normalizaciji odnosa i potpisivanja sporazuma o normalizaciji.

Američki predsjednik Barack Obama je u svom prvom posjetu Bruxellesu gdje se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom i predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je pak nakon razgovora s američkim predsjednikom Barrackom Obamom da je privržnost saveznika kolektivnoj obrani “nesalomljiva”.

“Naša privrženost obrani saveznika je nesalomljiva”, priopćio je Rasmussen nakon susreta s Obamom, koji je u srijedu boravio u jednodnvnom posjetu u Bruxellesu. “Mi ne tražimo sukob, ali nećemo ustuknuti budemo li izazvani. Naš je Savez više od vojnog saveza, mi smo zajednica vrijednosti, koja donosi nadu narodima koji traže slobodu i mir”, rekao je Rasmussen.

Američki predsjednik Barrack Obama poručio je u svom govoru pred oko dvije tisuće odabranih uzvanika u kulturno centru u Bruxellesu da “zemlje NATO-a nikada nisu same”.

“Zrakoplovi NATO-a danas potroliraju iznad baltičkih zemalja, pojačali smo nazočnost u Poljskoj, a spremni smo učiniti i više”, rekao je Obama. Rusiji je poručio da će na kraju shvatiti da svoje ciljeve ne može postizati silom.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

KAKO DOBRO: Neki tik-tok-fratrizani s histrionskim poremećajem pokušali su ga ocrniti a onda je Bitno.net pronašao Markovu duhovnu stvar. Postala je momentalni hit među...

Iz izvora bliskih Marku Purišiću Lasagni dobili smo potvrdu da je Marko autor duhovne pjesme 'Ne daj mi, Oče'...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -