Utorak, 30 travnja, 2024

Plenković o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije

Must Read

Zastupnik Plenković, kao član Izaslanstva za odnose sa zemljama jugoistočne Europe, govorio je u zajedničkoj raspravi o Izvješćima o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije prema Europskoj uniji te je podržao nastavak proširenja EU na Hrvatskoj susjedne zemlje.

Zahvalio je na izlaganjima predsjedavajućem Vijeća grčkom ministru vanjskih poslova Venizelosu, povjereniku za proširenje u Europskoj komisiji Fuleu, te izvjestiteljima Pack, Howittu i Tannocku.

Založio se za novi angažirani pristup Europske unije prema Bosni i Hercegovini s naglaskom na federalizaciju, što je i glavna poruka rezolucije Europskog parlamenta.

Provedba presude Sejdić-Finci Europskog suda za ljudska prava mora dovesti do ustavne reforme, koja će učvrstiti i prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Ključ uspjeha i odgovornosti europske politike u Bosni i Hercegovini je fokusiranje na ulogu Hrvata, koji samo kao ravnopravan narod mogu pomoći političkoj koheziji i institucionalnoj funkcionalnosti zemlje te njenom gospodarskom razvoju i pristupanju u EU.

Plenković je pozdravio napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 23 i 24. Pozvao je Crnu Goru da riješi i pitanja sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, te se založio za restituciju Hrvatskoj školskog vojnog jedrenjaka Jadran koji je korišten u civilne svrhe.

Plenković je apelirao na Grčku da iskoristi svoje Predsjedništvo Vijećem te pronađe rješenje za otvaranje pristupnih pregovora s Makedonijom.

poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

‘Skinite se s TikToka i uzmite oružje’. Britanci ismijavaju gen Z nakon vijesti o mobilizaciji

  Mnogi su isprva mislili da je vijest mobilizaciji još jedna lažna vijest s društvenih mreža, međutim shvatili su da je istina...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -