Četvrtak, 2 svibnja, 2024

RUMENKO LETI: Pandurević traži smjenu Bećirovića nakon napada na Srpsku

Must Read

ISTOČNO SARAJEVO – Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je inicijativu za smjenu Denisa Bećirovića sa funkcije člana Kolegija ovog doma, izjavila je Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu.

“Očekivali smo da će to uraditi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Milorad Živković, nakon jučerašnjih izjava Bećirovića, koji je zloupotrijebio funkciju i bez konzultacija s ostalim članovima Kolegija, na što ga obvezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana Republike Srpske”, rekla je Pandurevićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona ističe da su te kvalifikacije antiustavne i antidejtonske, jer Republika Srpska ima autonomno pravo donijeti svoj zakon o praznicima.

Pandurevićeva je podsjetila da je Klub Bošnjaka već pokretao pitanje vitalnog nacionalnog interesa o tom pitanju, ali je tada Ustavni sud Republike Srpske rekao svoje.

“Bećirović je jučerašnjom izjavom atakovao na ustavno-pravni poredak BiH i to je iziskivalo Živkovićevo reagiranje, koje je izostalo”, rekla je Pandurevićeva.

Ona je navela da je moguće da je Bećirevićevo ponašanje “izazvano dogovorenom reakcijom”, s ciljem prikrivanja teškog ekonomsko-socijalnog stanja u BiH.

“Bećirović je jučer, također, pokušao narušiti dobre regionalne odnose sa Srbijom, koji su krenuli uzlaznom putanjom”, rekla je Pandurevićeva i podsjetila da su u proteklom razdoblju sa Srbijom potpisani sporazumi koji se odnose na pitanja sigurnosti i rada pravosuđa.

Prema njezinim riječima, to nije ništa novo, jer je Bećirović i prije godinu dana pisao razna pisma europskim i međunarodnim dužnosnicima i tako uzurpirao nadležnosti Predsjedništva BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike BiH.

“Ovo autokratsko ponašanje, odnosno suspenzija demokracije trebaju naiđe na osudu i bude zaustavljeno. SDS očekuje od SNSD-a da podrži inicijativu za Bećirovićevu smjenu, ali to isto očekuje i od stranaka iz Federacije BiH, s ciljem sprečavanja Bećirovićevih pokušaja da svjesno produkuje političku krizu i kaos u BiH “, navela je Pandurevićeva.

Ona je ocijenila da je Bećirović jučer dao izjave suprotne principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i entitetskih ustava s ciljem unutarnje destabilizacije BiH, urušavanja njene strukture, podizanja međunacionalnih i međuentitetskih tenzija, te rušenja dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Ukazujući i na druge štetne posljedice ovakvih ponašanja, Pandurevićeva je istakla da su studenti iz Republike Srpske koji studiraju na fakultetima u federalnom Sarajevu juče bili neugodno iznenađeni i zgranuti porukama koje su u vidu plakata vidjeli na ulaznim vratima nekih fakulteta.

“Naše studente su juče u Sarajevu dočekali plakati na kojima je pisao: ‘Deveti siječanj – dan kada zločinci tzv. Republike Srpske slave svoje zločine. Agresija i genocid se ne slave’. Osim toga, oni su naišli i na stravične provokacije kolega, zbog čega se više uopće ne osjećaju ugodno na fakultetima koje pohađaju “, naglasila je Pandurevićeva.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Pandurevic-Pokrenuta-inicijativa-za-smjenu-Becirovica-225780.html&usg=ALkJrhjHsKrsUn43yv7JtNXWPZmf8RI8NQ#sthash.F7TncjFH.dpuf

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

JEDAN KANDIDAT ZA PLENKOVIĆEVOG MINISTRA MANJE: Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

EPPO je, ne navodeći njihove identitete, izvijestio da su sva trojica uhićena u ponedjeljak na zahtjev Ureda koji je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -