Utorak, 7 svibnja, 2024

AKO RUMENKO KAŽE DA MORA, ONDA MORA: BiH mora imati jedinstven zakon o državnim praznicima

Must Read

Prijedlog zakona, kaže Bećirović naći će se na nekoj od narednih sjednica Zastupničkog doma. BiH već ima Zakon koji tretira ova segment, a kao državni praznici navode se Dan neovisnosti i Dan državnost BiH.

Bećirović predlaže državni praznici, osim već dva postojeća, budu Nova godina koja bi se slavila 1. i 2. siječnja, Međunarodni praznik rada (1. i 2 svibnja), Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe (9 svibnja), Dan pristupanja BiH u članstvo UN-a (22 svibnja) i Dan ustanka protiv fašizma (27 srpnja) .

“Ovaj Prijedlog zakona osim državnih praznika predviđa i vjerske praznike. Po pet praznika za svaku vjeroispovijest u BiH. Ovaj dio zakona je usklađen sa zakonom koji je Vijeće ministara BiH ponudio Parlamentarnoj skupštini. Pored vjerskih i državnih praznika, jedan član Prijedloga zakona odnosi se i na dan sjećanja. Predlaže se da se obilježava 11 srpnja kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici “, kazao je Bećirović.

(Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba)

On je dodao da bi, ukoliko Prijedlog zakona prođe parlamentarnu proceduru, svi niži nivoi vlasti usklade sve svoje zakone koji tretiraju ovu oblast.

“Prema dosadašnjim stavovima i reakcijama, gotovo 80 posto rješenja u ovom zakonu su već sada prihvatljivi za sve”, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On dodaje da Prijedlog zakona poštuje državnost i suverenitet BiH, uvažava interese svih naroda i građana BiH, priznaje sve različitosti, ukazuje na antifašističke temelje BiH te poštuje i provodi odluku Europskog parlamenta kojm se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici s obzirom da je srebrenički genocid historijska, sudska i pravna činjenica.

Osim toga, vjeruje Bećirović, ovaj zakon bi imao i veliki utjecaj na ekonomiju BiH zbog svih ulagača u našu zemlju.

“Danas se u bh.. Entitetu Republika Srpska obilježava dan koji su oni prozvali dan RS-a. To je antidejtonski, antiustavan i neprihvatljiv datum. Deveti siječnja nema uporišta u Dejtonskom mirovnom sporazumu iu Ustavu BiH”, kaže Bećirović.

On je pozvao OHR, predstavnike EU u BiH i šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma (EU, SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka i Francuska) da reagiraju na negiranje Dejtona i Ustava BiH.

“To je datum kada se formiralo jedno nepriznato, nelegalno i paradržavno tijelo unutar BiH. Entiteti nemaju kontinuitet i da je ustavotvorac to htio, onda bi to napisao. Dejton nije jelovnik iz kojeg će netko uzimati što mu odgovara a odbacivati ​​ono što neće”, dodao je Bećirović.

(Foto: Feđa Krvavac / Klix.ba)

On je još jednom poručio svojim kolegama političarima iz Srbije koji govore da je ta zemlja garant Dejtonskog sporazuma da to nije istina.

“Srbija nije garant već je strana i postoji velika razlika u tome. Srbija nije pozvana da u BiH bude garant bilo čega. Srbija je jedina zemlja u Europi koja je osuđena da nije poduzela sve da spriječi genocid na teritoriji BiH u Srebrenici. Pozvao bih srbijanske dužnosnike da budu oprezniji u davanju izjava i da poštuju BiH “, kazao je Bećirović.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -