Utorak, 30 travnja, 2024

WTO postigao povijesni sporazum o globalnoj trgovini

Must Read

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) postigla je na indonezijskom otoku Baliju dogovor o reformi globalnoga trgovinskog sporazuma, prvi u svojoj povijesti, koji bi mogao ojačati svjetsko gospodarstvo za gotovo 1000 milijardi dolara.

 

Prvi je put WTO dao istinske rezultate. Ovaj put ujedinilo se cijelo članstvo. Svijet smo vratili natrag u Svjetsku trgovinsku organizaciju, rekao je čelnik te organizacije Roberto Azevedo. Obraćao se iscrpljenim ministrima jer su pregovori, koji su počeli u utorak, produljeni za jedan dan.

 

Postignuti sporazum, koji bi svjetskom gospodarstvu mogao donijeti 1000 milijardi dolara, ključan je za 159 zemalja članica WTO-a i prvi je globalni trgovinski dogovor od osnutka te organizacije 1959. godine.

 

Dogovor će vratiti povjerenje u sposobnost te organizacije da snizi carinske prepreke u svjetskoj trgovini, nakon 12 godina besplodnih pregovora.
Sporazum će smanjiti trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine.

 

Američki Institut za međunarodnu ekonomiju procjenjuje da bi taj globalni sporazum mogao uliti u svjetsko gospodarstvo 960 milijardi dolara te rezultirati otvaranjem 21 milijuna radnih mjesta, od čega 18 milijuna u zemljama u razvoju.

 

Sporazum omogućuje smanjenje birokracije na carinima diljem svijeta, bolje uvjete trgovanja za najsiromašnije države, a zemljama u razvoju da zaobiđu ‘normalna’ pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju nahraniti siromašne.

 

Sastanak na Baliju bit će zapamćen i po izostanku prosvjeda protiv WTO-a, za razliku od sličnoga ministarskog sastanka u Seattleu prije 14 godina.

 

Sporazum još moraju odobriti vlade svih zemalja članica WTO-a, među kojima je i Hrvatska.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HDZ prijavljen zbog pregovora. Fred Matić: Jedno bi moglo pomutiti brak HDZ-a i DP-a

    NASTAVLJAJU se razgovori i pregovori za formiranje nove vlade. Jučer je predsjednik Zoran Milanović dobio službene rezultate izbora i počeo...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -