Published On: Sat, Dec 7th, 2013

WTO postigao povijesni sporazum o globalnoj trgovini

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) postigla je na indonezijskom otoku Baliju dogovor o reformi globalnoga trgovinskog sporazuma, prvi u svojoj povijesti, koji bi mogao ojačati svjetsko gospodarstvo za gotovo 1000 milijardi dolara.

 

Prvi je put WTO dao istinske rezultate. Ovaj put ujedinilo se cijelo članstvo. Svijet smo vratili natrag u Svjetsku trgovinsku organizaciju, rekao je čelnik te organizacije Roberto Azevedo. Obraćao se iscrpljenim ministrima jer su pregovori, koji su počeli u utorak, produljeni za jedan dan.

 

Postignuti sporazum, koji bi svjetskom gospodarstvu mogao donijeti 1000 milijardi dolara, ključan je za 159 zemalja članica WTO-a i prvi je globalni trgovinski dogovor od osnutka te organizacije 1959. godine.

 

Dogovor će vratiti povjerenje u sposobnost te organizacije da snizi carinske prepreke u svjetskoj trgovini, nakon 12 godina besplodnih pregovora.
Sporazum će smanjiti trgovinske barijere i ubrzati protok robe preko carine.

 

Američki Institut za međunarodnu ekonomiju procjenjuje da bi taj globalni sporazum mogao uliti u svjetsko gospodarstvo 960 milijardi dolara te rezultirati otvaranjem 21 milijuna radnih mjesta, od čega 18 milijuna u zemljama u razvoju.

 

Sporazum omogućuje smanjenje birokracije na carinima diljem svijeta, bolje uvjete trgovanja za najsiromašnije države, a zemljama u razvoju da zaobiđu ‘normalna’ pravila o poljoprivrednim subvencijama dok pokušavaju nahraniti siromašne.

 

Sastanak na Baliju bit će zapamćen i po izostanku prosvjeda protiv WTO-a, za razliku od sličnoga ministarskog sastanka u Seattleu prije 14 godina.

 

Sporazum još moraju odobriti vlade svih zemalja članica WTO-a, među kojima je i Hrvatska.