Petak, 17 svibnja, 2024

Meron u Tomašici: Stojim pred hororom koji jedna osoba može uraditi drugoj

Must Read

Veoma je teško za mene da stojim na ovom mjestu, gdje jedna osoba stoji lice u lice s hororom, koji jedan čovjek može da učini drugom čovjeku – izjavio je danas u Tomašici kod Prijedora predsjednik Haaškog tribunala Theodor Meron.

Meron je rekao da je počašćen da je u mogućnosti da ispred ove masovne grobnice može odati počast žrtvama i sastane s članovima njihovih obitelji.

-Moja je iskrena nada da će rad Tribunala u Haagu i navionalnih sudova u regiji dovesti počinitelje zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stupanj utjehe za one koji su preživjeli i za obitelji onih koji nisu – rekao je Meron nakon što je obišao ovu najveću masovnu grobnicu dosad otkrivenu.

Posjeta Merona Prijedoru odvija se u sklopu njegove posjete Bosni i Hercegovini, tijekom koje će također sudjelovati na konferenciji povodom obilježavanja dvadesete godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. studenog.

Gasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić ranije je izjavila Feni da je sasvim sigurno da je rudnik Tomašica najveća masovna grobnica koja je do sada pronađena, ne samo u BiH nego i na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

– Informaciju o postojanju masovne grobnice dao je bivši pripadnik Vojske RS-a i pri tome nije tražio nikakvu protuuslugu – rekla je ranije Čengić.

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje treći mjesec, a do sada je iz ove primarne masovne grobnice ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

– Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se već uzimaju koštani uzorci za DNK analizu i pripremaju tijela za sudskomedicinsku obradu. U Šejkovači se nalazi više od 700 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na području Bosanske krajine iz pojedinačnih i masovnih grobnica i čekaju konačnu identifikaciju – kazala je Čengić.

Ekshumacijom na lokalitetu Tomašica rukovodi Tužiteljstvo BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Daidžansoko zlo u Bosni: Fra MILE ahbab BABIĆ

Još jedan sarajevski džoker fratar. Kada god zatreba pljuvati po Hrvatima, a da se ne brukaju sa seoskim župnicima,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -