Published On: Tue, Nov 26th, 2013

Potpora Rumunjske euroatlantskim aspiracijama BiH

vjeokoslav-bevanda21Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sastao se u ponedjeljak  u Bukureštu s domaćinom Trećeg ekonomsko-trgovinskog foruma zemalja srednje i istočne Europe s NR Kinom, premijerom Rumunjske Victorom Pontom.

Sugovornici su se složili da su odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja. Dobru političku i pravnu osnovu za dalji razvoj suradnje daje činjenica da je potpisano mnoštvo sporazuma u oblasitima kulture, investicija, oporezivanja, borbe protiv terorizma, dok stupanj odnosa uvoza i izvoza između zemalja ima zdrave osnove i približne paritete.

Predsjedatelj Bevanda je istaknuo da je cilj Bosne i Hercegovine raditi na jačanju ekonomske i kulturne suradnje. Naglasio je da je BiH još na putu prema EU i NATO-u te da je potpora Rumunjske veoma važna za euroatlantske aspiracije, posebice imajući u vidu zastupljenost Rumunjske u Europskom parlamentu.

Premijer Ponta je izrazio potporu Rumunjske euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da Rumunjska stoji na raspolaganju Bosni i Hercegovini sa svojim iskustvom sustavnih reformi neophodnih za punopravno članstvo u obje organizacije. Dodao je da za zemlje regije EU i NATO nemaju alternativu glede stabilnosti i budućeg ekonomskoj razvoja.

– Smatramo da projekt ujedinjene Europe nije završen dok sve zemlje ne postanu članice EU i s tim u vezi imate našu punu potporu na vašem euroatlantskom putu – istakao je premijer Ponta.

Predsjedatelj Bevanda je uputio poziv premijeru Rumunjske da što prije službeno posjeti Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. ( Fena )