Petak, 3 svibnja, 2024

UJEDINJENE NACIJE: I znatan dio Bošnjaka preferira vlastiti entitet, bit će sukoba u BIH ali manjih

Must Read

Barem tako kaže istraživanje sarajevskog ureda Ujedinjenih naroda koje je predočeno veleposlanicima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira. Famoznog PIC-a.

Iako se u istraživanju navodi kako neće biti ” pravog rata ” , ono je pokazalo kako čak 35,7 posto građana BiH vjeruje da će u budućnosti u BiH biti nekog nasilja , a dvije trećine stanovnika BiH iz svih etničkih skupina vjeruje kako na Balkanu do novog oružanog sukoba u BiH neće doći u sljedećih pet godina .

Više od trećine ispitanih vjeruje kako će doći do nekakvog nasilja u BiH poput nasilnih prosvjeda , odvojenih etničkih incidenata i širih etničkih sukoba kao i porasta kriminala .
Etnički gledano , 58,8 posto Bošnjaka  55 posto Hrvata i 44,7 posto Srba vjeruje kako ne može doći do mirnog razlaza u BiH . No , istraživanje je pokazalo kako bi , ukoliko bi došlo do ” prijetnje cjelovitosti BiH ” , tek 13,5 posto Bošnjaka , 12,6 posto Hrvata i mizernih 1,5 posto Srba bilo spremno prihvatiti se oružja .
Ambasadorima PIC – a je predočen podatak da bi 28,4 posto Bošnjaka mirno gledalo raspad BiH . Bez reakcije na raspadanje države bilo bi 40 posto Hrvata i čak 64,9 posto Srba , koliko ih se uopće ne bi angažiralo u eventualnom novom sukobu koji bi vodio raspadu BiH .
Što se tiče sadašnjih granica tek 28,5 posto građana BiH iz svih etničkih grupa želi živjeti u BiH u ovakvim postojećim granicama , a čak 71,9 posto Srba i 53,6 posto Hrvata želi živjeti u nezavisnom monoetničkom entitetu .
Bošnjački entitet i pomirenje
Tek 36,7 posto Bošnjaka želi živjeti u BiH unutar postojećih granica , no isto tako nisu sigurni ni što žele , jer samo 20,6 posto Bošnjaka želi živjeti u neovisnom , bošnjačkom entitetu . U istraživanju se ističe kako bi čak 73 posto građana BiH iz sve tri etničke grupe preferiralo živjeti u zajednicama u kojima dominira njihov narod .
Nažalost , istraživanje je pokazalo kako samo 13 posto građana iz sve tri etničke grupe vjeruje kako je pomirenje moguće , dok opet 39,7 posto vjeruje kako je došlo do nekog pomirenja među narodima .
Oko trećine građana Federacije BiH i četvrtine građana Republike Srpske vjeruje kako je članstvo u Europskoj uniji jedini način za BiH preživjeti , no otprilike isti omjer je i onih koji smatraju kako je članstvo BiH u EU poželjno , ali nije presudno .
Zanimljivo je i kako 17,7 posto građana Republike Srpske i samo 7,4 posto građana u Federacije BiH vjeruje kako će se prije EU raspasti nego što će BiH postati članica , a 11,8 posto građana RS i 5,1 posto u Federaciji BiH kako će se BiH prije raspasti nego postati članica EU .
Letargični građani
U Federaciji BiH pet posto građana misli da EU nije briga za BiH dok isto mišljenje ima i 4,1 posto građana Republike Srpske . Sedam posto iu RS iu FBiH pak kaže kako njih nije briga za Europsku uniju .
U zaključcima istraživanja , čije je dijelove objavio Dnevni list , navodi se kako su građani BiH ” letargični ” što sprječava mogućnosti bilo kakve promjene te da su ” pasivni , osim ukoliko njihov život nije izravno ugrožen ” .
” Prisutna je kriza zajedničkog identiteta i svih razina društva što nikakve ustavne reforme ne mogu promijeniti , a velika većina osjeća da je njihov narod još ugrožen ” , navodi s EU istraživanju te dodaje kako je potpuno ” pogrešna percepcija uloge međunarodne zajednice ” ‘ .
” Budućnost je nepredvidiva ” , zaključak je UN – ova istraživanja .

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -