Utorak, 30 travnja, 2024

I roditelji bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca dolaze u Sarajevo

Must Read

” Pravo da se našoj djeci omogući pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta tražit ćemo u Sarajevu , gdje ćemo se pridružiti roditeljima i njihovoj djeci iz Konjević Polja ” , kazala je za agenciju Anadolija Hava Varošić , majka dvoje učenika iz Vrabanjaca , kod Kotor Varoši .

Podsjećamo , bojkot nastave bošnjačkih učenika koji pohađaju područnu Osnovnu školu ” Sveti Sava ” traje od početka školske godine .

” Mi roditelji jednostavno nećemo odustati od svojih zahtjeva , jer nakon dvije godine praznih obećanja od Ministarstva prosvjete tražimo da ispoštuje obveze koje proizlaze iz Ustava RS i međuentitetskog privremenog sporazuma o pravu na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta za učenike , pripadnike konstitutivnih naroda ” , naglasila je Varoš .

Prema njenim riječima , ” zapanjujući je razina ignoriranja koji je prema zahtjevima roditelja iskazao ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija ” .

” Bošnjački učenici čine više od polovine od ukupnog broja učenika koji pohađaju školu ‘ Sveti Sava ‘ u Vrbanjcima . Ali to ne zanima ni ministra prosvjete , ni načelnika općine Kotor Varoš . Na isti način nas ignorira i ravnateljica škole koja nam se za sve ovo vrijeme , iako se svako jutro okupljamo ispred škole , nije nijednom obratila ” , vidno ogorčena ispričala je za AA Hava Varoš .

Zaključila je da su od njihove djece ” digli ruke i predstavnici OESS – a i OHR – a , ” koji su prestali ih obilaze i interesuju se za cijeli slučaj ” .

” Stoga nam i ne preostaje ništa drugu nego da zajedno s roditeljima iz Konjević Polja u Sarajevu skrenemo pozornost i bh. . Javnosti i međunarodne zajednice na naše probleme i pokušamo se izboriti za svoja prava ” , zaključila je Varoš .
( Vijesti.ba / AA )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PIRAMIDE KOJE SPAJAJU: Može li hiljaduvjekovna bosanska socdemokracija sekularizirati mladi muslimanski Egipat?

Predsjedavajući i bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s velikim imamom Al-Azhara Ahmed Mohamed El-Tayebom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -