Utorak, 22 listopada, 2024

Britanija će dijeliti injekcije za mršavljenje pretilima kako bi postali konkurentniji za naći posao

Vrlo

Velika Britanija je u posljednje vrijeme usmjerila pozornost na krizu pretilosti s novim pristupom – korištenjem injekcija za mršavljenje koje bi se mogle uvesti u Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS). I premijer Rishi Sunak i ministar zdravstva Steve Barclay iznijeli su prijedlog da bi ove injekcije mogle pomoći nezaposlenima da se vrate na tržište rada. Prema njihovom planu, injekcije bi pomogle onima koji imaju problema s prekomjernom težinom da izgube kilograme i tako poboljšaju svoje šanse za zapošljavanje. No, ova ideja izazvala je oštre reakcije u javnosti.

Što su injekcije za mršavljenje?

Riječ je o lijekovima poput Wegovyja, koji je razvijen od strane farmaceutske tvrtke Novo Nordisk. Ovaj lijek koristi se za suzbijanje apetita i kontrolu težine, a temelji se na aktivnom sastojku semaglutidu. Semaglutid djeluje tako što oponaša hormon koji kontrolira osjećaj sitosti u mozgu, čime pomaže smanjiti unos hrane i regulirati metabolizam. Iako su studije pokazale učinkovitost u gubitku kilograma, kritičari upozoravaju da to nije trajno rješenje za pretilost, jer se težina često vraća nakon prestanka uzimanja lijeka.

Reakcije stručnjaka i javnosti

Jedan od najistaknutijih kritičara ove inicijative je profesor David Benton sa Sveučilišta Swansea, koji smatra da je ovo priznanje neuspjeha u borbi protiv pretilosti. Benton ističe da bi naglasak trebao biti na prevenciji pretilosti, a ne na liječenju kada se problem već pojavi. U svom pismu uredniku, Benton je izrazio zabrinutost da je ovaj potez vlade samo privremeno rješenje bez dugoročne vizije.

“Zdravstvena politika u Velikoj Britaniji ima povijest dramatičnih neuspjeha,” tvrdi Benton. Podsjetio je na pregled gotovo 700 politika o pretilosti na Sveučilištu Cambridge, koji je zaključio da ni jedna od tih politika nije imala značajan utjecaj na smanjenje stope pretilosti. On naglašava da, iako su injekcije za mršavljenje možda korisne za one s ozbiljnim zdravstvenim problemima, pravi problem leži u strukturalnim promjenama koje bi spriječile pretilost na prvom mjestu.

Kritike vlade

Benton nije jedini koji je skeptičan. Mnogi zdravstveni stručnjaci i organizacije ističu da je pretilost složen problem koji zahtijeva višeslojni pristup. Osim farmakoloških intervencija, ključno je povećati dostupnost zdrave hrane, poticati tjelesnu aktivnost i obrazovati javnost o zdravom načinu života. Fokusiranje samo na lijekove, tvrde kritičari, može skrenuti pozornost s pravih uzroka problema poput neadekvatne prehrane, neaktivnosti i socio-ekonomskih faktora.

Ova rasprava također je otvorila pitanja o financijskoj održivosti ovakvih programa na NHS-u. Ako bi lijekovi poput Wegovyja postali široko dostupni, troškovi za NHS mogli bi znatno porasti, dok bi se učinak mogao pokazati privremenim ako se ne riješe temeljni uzroci pretilosti.

*HNS – National Health Service, odnosno Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva. NHS je javni zdravstveni sustav koji pruža besplatnu medicinsku skrb stanovnicima Ujedinjenog Kraljevstva, financiranu iz poreza.

- Advertisement -
guest
0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -