Subota, 19 listopada, 2024

Novi trik za umirovljenike: Kako uzeti 20 posto mirovinske štednje odmah na ruke?

Vrlo

Građani koji ove godine odlaze u mirovinu imaju novu opciju – odmah povući 20 posto svoje mirovinske štednje iz drugog stupa u gotovini.

Po novom pravilniku Hanfe, od ove godine umirovljenici imaju priliku jednokratno povući do 20 posto svoje mirovinske štednje iz drugog mirovinskog stupa, umjesto dosadašnjih 15 posto. Ovaj ‘mamac’ privukao je gotovo sve nove umirovljenike, koji su u prosjeku na ovaj način dobili oko 5.000 eura. No, postoji i jedan ključan uvjet – osnovna mirovina iz prvog stupa ne smije biti manja od najniže mirovine.

Ako vam mirovina iz prvog stupa zadovoljava ovaj uvjet, možete sklopiti ugovor o umanjenoj mirovini i uzeti svoj dio u kešu. No, budite oprezni – ovaj iznos može zvučati primamljivo, ali će vam zbog njega mjesečna mirovina biti manja.

Tko može iskoristiti ovu opciju?

Pravo na jednokratnu isplatu mogu ostvariti svi osiguranici koji ispunjavaju uvjete, uz uvjet da njihova osnovna mirovina bude veća od najniže. Regos šalje podatke o ostvarenom pravu mirovinskim društvima, koja potom provjeravaju mogućnosti isplate. Na taj način, država kontrolira da iznos koji se isplaćuje ne ugrozi dugoročnu održivost mirovinskog sustava.

Gotovo svi osiguranici koriste ovu opciju

Ova opcija je popularna među novim umirovljenicima jer omogućuje da odmah dobiju novac na ruke. Iako se smanjuje budući iznos mirovine, mnogi umirovljenici koriste ovu priliku, jer su svjesni da je ovo možda jedini način da brzo dobiju značajniji iznos.

Zaključak: Dobro razmislite

Iako je mogućnost jednokratne isplate atraktivna, važno je pažljivo razmotriti dugoročne posljedice na ukupni iznos mirovine. Ispunjavate li uvjete i jeste li spremni prihvatiti nižu mirovinu u zamjenu za trenutni iznos na računu, izbor je na vama.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Dodik o Schmidtu: “Rekao je ono što svi stranci misle, ali mudro šute”

  Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, dao je oštru izjavu vezano uz nedavnu reakciju visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta,...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -