Petak, 18 listopada, 2024

Pritisak transaktivista i prijetnje smrću prisilili na otkazivanje konferencije u Bruxellesu

Vrlo

Nasilje i prijetnje od strane transaktivista ne jenjavaju. Francuske esejistice Dora Moutot i Marguerite Stern bile su prisiljene otkazati konferenciju zakazanu za 22. listopada u Bruxellesu zbog ozbiljnih prijetnji smrću. Autorice knjige Transmania, u kojoj kritiziraju rodnu ideologiju, već su ranije bile meta napada ekstremne ljevice, no ovog puta sigurnosni rizici postali su preveliki.

Od objave knjige u travnju 2024., Moutot i Stern održale su niz konferencija upozoravajući javnost na opasnosti koje transrodni lobi predstavlja za djecu, tinejdžere, slobodu govora i prava žena.

Iako su prostori u kojima su održavale događaje često bili oštećeni, a one same suočene s prijetnjama smrću, nastavile su svoju misiju.

Međutim, zbog sve većih prijetnji i usporedbe s napadima na Salman Rushdieja i novinare Charlie Hebdoa, odlučile su ovaj put otkazati konferenciju, naglašavajući da se njihov stav i dalje jasno iznosi u njihovoj knjizi.

 

Suočene s ovim prijetnjama, Moutot i Stern odlučile su otkazati konferenciju, ističući da, iako su razočarane, biraju život umjesto suprotstavljanja nasilju. Stern je dodala: “Suočeni s ljudima koji izričito pišu da nas žele mrtve, biramo život.”

Tužba protiv autora manifesta

Moutot i Stern podnijele su tužbu protiv autora manifesta i traže od policije da rasformira skupinu koja stoji iza ovih prijetnji. Bruxelles, grad koji sve češće postaje poprište sukoba oko slobode govora, još je jednom pod pritiskom krajnje ljevice, koja je prethodno napadala i događaje poput konferencije Nacionalnih konzervativaca te predstavljanja knjige konzervativnog mislioca Franka Furedija.

Reakcija francuskog establishmenta i javnosti na prijetnje upućene Dori Moutot i Marguerite Stern otkriva duboke tenzije u društvu koje se sve više suočava s pitanjima slobode govora i kulturnih sukoba. Francuska, zemlja poznata po svojoj tradiciji slobodnog izražavanja i intelektualnih polemika, ovdje se našla na raskrižju između zaštite slobode govora i izazova koje predstavljaju radikalni aktivizmi. Evo nekoliko ključnih reakcija:

Vlada i glavni politički akteri izrazili su zabrinutost zbog ovih događaja. Francuska, koja ima snažno naslijeđe sekularizma i slobode izražavanja, često osuđuje pokušaje ušutkivanja glasova, pa je ovakva situacija dočekana s osudama. Prijetnje smrću, posebno nakon tragičnih događaja poput napada na Charlie Hebdo, podsjećaju na ranjivost intelektualaca i kritičara. Međutim, reakcije političara su podijeljene. Ljevica se u nekim slučajevima našla u teškoj poziciji, balansirajući između podrške transrodnim aktivistima i obrane slobode govora, dok su konzervativni i centristički političari snažno stali u obranu Moutot i Stern, osuđujući prijetnje i nasilje.

  • Mediji su polarizirani u svojim izvještavanjima. Dok liberalniji mediji često naglašavaju pravo transrodnih osoba na jednakost i dostojanstvo, mnogi konzervativni mediji otvoreno brane Moutot i Stern, kritizirajući cenzuru i nasilne metode transaktivista. Mnogi novinari i komentatori naglasili su kako ovakve prijetnje predstavljaju ozbiljan udar na slobodu govora, posebno u zemlji poput Francuske, gdje je intelektualna rasprava povijesno važan dio javnog života.
  • Šira javnost je također podijeljena. Mnogi građani, posebno oni koji se zalažu za slobodu govora, izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i prijetnji prema intelektualcima poput Moutot i Stern. S druge strane, dio progresivnih aktivista podržava transrodne zajednice, smatrajući da su Moutot i Stern prešli granice prihvatljive kritike.
  • Na društvenim mrežama, reakcije su burne. Podrška Moutot i Stern često dolazi iz konzervativnijih i slobodoumnih krugova, dok ljevičari, koji podržavaju trans aktivizam, često iznose svoje neslaganje, pa čak i opravdanje otkazivanja njihovih događaja zbog “štetnih” stavova.
  • Akademska zajednica u Francuskoj je poznata po tome što se zalaže za otvoreni dijalog i polemiku. Mnogi intelektualci izrazili su solidarnost s Moutot i Stern, upozoravajući da bi dopuštanje prijetnji i cenzure moglo stvoriti opasnu presedan. Ipak, postoji i manji broj akademika koji pozivaju na oprez u govoru, tvrdeći da kritike poput onih koje iznose Moutot i Stern mogu poticati netrpeljivost prema marginaliziranim zajednicama.
- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Predsjednik Ortega: Zelenski i Netanyahu su “dva Hitlerova sina”

Nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega oštro je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog, uspoređujući ih s...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -