Petak, 18 listopada, 2024

NIKAD U NAS PRAVOG TERORISTE: ISIL krema vozi Toyote

Vrlo

Militanti Islamske države i drugih terorističkih skupina već su godinama prikazani u medijima kako koriste Toyotina vozila, posebice model Hilux. Ova pojava nije slučajna niti je proizvod Toyotine marketinške strategije, već je rezultat nevjerojatne izdržljivosti, pristupačnosti i dostupnosti ovih vozila na Bliskom istoku.

Toyotin Hilux, poznat po svojoj otpornosti na ekstremne uvjete i lakoći prilagodbe, postao je svojevrsni simbol terenskih operacija. Njegova mehanika je jednostavna, rezervni dijelovi su dostupni, a vozilo se pokazalo gotovo neuništivim čak i u najtežim uvjetima. Jedan od primjera je popularna emisija Top Gear, koja je 2006. godine testirala izdržljivost Hiluxa bacajući ga s visine, potapajući ga u ocean i izlažući ga drugim ekstremnim testovima. Vozilo je, uz minimalne popravke, nastavilo voziti, čime je dodatno utvrdilo svoju reputaciju u svijetu terenskih vozila.

Teroristi, koristeći ove prednosti, uspješno su prilagodili Hiluxe i slične terence za svoje operacije, često ih prepravljajući za nošenje teškog naoružanja poput strojnica i minobacača. Takva vozila omogućuju brzu mobilnost, učinkovit transport i fleksibilnost u teškim terenskim uvjetima.

Iako Toyota i druge marke poput Nissana, Mitsubishija i Isuzua jasno tvrde da ne prodaju vozila terorističkim skupinama, mehanizmi globalne trgovine i preprodaje vozila izvan kontrole proizvođača omogućuju da ta vozila ipak završe u rukama ekstremista. U 2015. godini, američki protuteroristički dužnosnici zatražili su objašnjenje od Toyote o velikom broju vozila koja su završila u rukama terorista, no proizvođač je naveo kako je praktički nemoguće kontrolirati preprodaju vozila nakon prvotne prodaje.

Zanimljiv slučaj je i iskustvo Marka Oberholtzera, američkog vodoinstalatera čiji je kamion Ford F-250 završio u rukama džihadista u Siriji nakon preprodaje. Njegova firma na kamionu još je uvijek imala naljepnicu s nazivom i brojem telefona, što je rezultiralo prijetnjama smrću i ozbiljnim problemima nakon što je njegovo vozilo viđeno u terorističkim propagandnim videima.

Zaključno, Toyotina vozila nisu postala izbor terorista zbog političkih ili ideoloških razloga, već zbog njihove iznimne izdržljivosti i praktičnosti u uvjetima gdje je pouzdana i otporna mehanika od presudne važnosti.

- Advertisement -

10 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

10 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -