Ponedjeljak, 28 listopada, 2024

Posušje u gužvi: Škola uz samu prometnicu svako jutro zakrčuje kružni tok – Je li to ipak urbanistički promašaj koji treba ispraviti?

Vrlo
- Advertisement -

Svako jutro na južnom dijelu Posušja, kod nove osnovne škole, ali ne samo u jutro, odvija se scena koja je postala svakodnevna frustracija za roditelje, učenike i vozače koji idu na posao. Prometne gužve, kolone automobila i čekanje u čepovima u i oko kružnog toka postali su dio jutarnjeg  posuškog rituala, a mnogi se pitaju – je li ovakvo urbanističko rješenje za školu bilo uopće promišljeno?

Građanin koji je odlučio ostati anoniman odlučio je ovako javno postaviti pitanje koje mnogi u tišini postavljaju već neko vrijeme: Je li postavljanje škole uz glavnu prometnicu bio pravi ili ishitren urbanistički potez?  Svi su se veselili novoj školi i progresu grada ali nitko se nije nadao da će Posušje po prvi put u svojoj povijesti dobiti prometni čep.

Naš čitatelj upozorava da su ovakve gužve posljedica lošeg planiranja, i predlaže konkretna rješenja koja bi mogla smanjiti kaos koji se događa svakog jutra ispred škole.

Bukobrani i izolacija kao rješenje za sigurnost djece

Jedan od ključnih prijedloga o kojem piše je postavljanje bukobrana oko glavne prometnice kako bi se smanjila buka koja ometa rad škole i učenje djece. Osim toga, vizualna izolacija djece te te dodatna sigurnosna zaštita putem sigurnosnih ograda osigurala bi da učenici budu što više odvojeni od prometne gužve, stvarajući sigurniji i mirniji okoliš za školu.

KLJUČ PRIČE: Odvajanje škole od prometne mreže zasebnom prometnicom

Najvažniji prijedlog o kojem nam naš građani piše je izrada studije koja bi omogućila roditeljima da dolaze i odlaze iz škole bez potrebe za uključivanjem u kružni tok. To bi bila posebna prometnica načinjena samo za prilaz školi , također odvojena ogradom a mogla bi se provesti sa zapadne strane.  Skuplje rješenje bila bi izrada tunela ispod postojeće prometnice s istoka i ulaz u prometni sustav škole na istoku u naselju “Borići”. Kakva god ta prometnica bila bi izolirana i od postojećeg naselja sa zapadne strane, ujedno bi je učenici koristili ako bi odlazili na fakultativne aktivnosti u prirodu kao sigurnu rutu izolirannu od prometne mreže. Dakle na njoj bi prometovali samo roditelji i učitelji.

Kružni tok, koji je inače zamišljen da olakša promet, postao je “bojište” svakog jutra, kada roditelji pokušavaju dovesti djecu u školu. Nervozni su svi. I učenici i roditelji  i oni koji čekaju da se kružni tok otčepi pa da mogu produžiti na posao.

Anonimni građanin predlaže da se prilaz školi odvoji od glavnog kružnog toka, što bi značajno smanjilo gužve i omogućilo normalan promet u gradu. Tako bi roditelji imali poseban prilaz školi, a promet bi se rasteretio i omogućio neometano kretanje kroz grad.

Posušje ne smije postati Zagreb

Naš čitatelj mudro primjećuje da se ovakvi prometni problemi ne smiju ignorirati, jer Posušje nikada ne smije postati ono što je postao Zagreb – grad u kojem ljudi  gube  godine svog života zaglavljeni u prometu, buljeći u semafore i čekajući u beskrajnim kolonama.

Posušje, kao grad s perspektivom, mora pronaći rješenja koja će omogućiti kvalitetniji život svojim građanima, a to uključuje i promišljeno planiranje obrazovnih institucija i prometne infrastrukture.

Eto nadamo se da ćemo objavom ovog članka doprinjeti da se Posušje dodano ulicka a mi bi kao science fiction portal dodali još jedan prijedlog.

Elektroprivreda HZHB bi mogla doskočiti ovom problemu te donirati malenu školsku uspinjaču s juga do škole. Na platou ispod uzvisine na kojoj se raširio plato škole bio bi parking za roditelje i učitelje. Tako bi posuška škola Fra Petra Bakule postala svjetska atrakcija. Jedina na svijetu u koju djeca ulaze uspinjačom. A tko zna jednog dana Vranićani možda budu dolazili s helikopterima. Vremena se brzo mijenjaju.

Eto komentatori, bujrum. Da čujemo vaše prijedloge.

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

KLAGENFURT: Austrijske vlasti protiv prvog bijelog polja, Počasni bleiburški vod ne odustaje od borbe

Austrijski sudovi odbacili su žalbu Počasnog bleiburškog voda (PBV) protiv uklanjanja šahovnice s prvim bijelim poljem sa spomenika na...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -