Srijeda, 25 rujna, 2024

Preferencije propadaju ako označite više od tri imena na biračkoj listi

Vrlo

Lokalni izbori, koji se održavaju 6. listopada, donose niz novina, uključujući uvođenje novih tehnologija poput optičkih skenera na pojedinim biračkim mjestima, kao i promjene u vezi s preferencijama na listama političkih subjekata. Birači sada mogu zaokružiti najviše tri kandidata na jednoj listi. Ako se označi više od tri imena, preferencijalni glasovi će se smatrati nevažećima, čime se smanjuje mogućnost kandidatima niže rangiranim na listama.

Izmjene zakona

Do nametanja novih izbornih pravila u ožujku ove godine, Izborni zakon omogućavao je biračima označavanje jednog ili više kandidata unutar kandidatske liste jedne političke stranke, koalicije ili liste neovisnih kandidata. Ako bi birač ispravno označio jednog ili više kandidata, ta lista bi dobila jedan važeći glas u svrhu raspodjele mandata. Međutim, prema novim pravilima, birač može označiti najviše tri kandidata na jednoj listi, a ako označi više, glasovi idu isključivo stranci, dok se preferencijalni glasovi smatraju nevažećima.

Mandati za općinska vijeća ili skupštine općina raspodjeljuju se najprije među kandidatima koji su dobili najmanje 10% od ukupnog broja važećih glasova liste, a dodjeljuju se prema broju dobivenih glasova, od najvećeg prema najmanjem.

Uvođenje novih tehnologija

Jedna od novosti je upotreba optičkih skenera s automatskom transmisijom rezultata, što Središnje izborno povjerenstvo BiH provodi uz podršku USAID-a na 145 biračkih mjesta u 7 izbornih jedinica. Tehnologija omogućuje automatsko prebrojavanje glasova i izravnu transmisiju rezultata, iako će glasovi i dalje biti brojani ručno.

Autentifikacija birača i transmisija rezultata

Još jedna tehnološka novina je projekt “Autentifikacija birača i transmisija rezultata”, koji se primjenjuje na 165 biračkih mjesta uz podršku Europske unije. Ova tehnologija će biti uvedena u više općina, uključujući Domaljevac-Šamac, Bijeljinu, Doboj, Goražde, Gradišku i druge.

Problematika prijevoza listića

U ovom trenutku aktualna je i problematika prijevoza glasačkih listića iz središnjeg skladišta do općina i gradova, budući da dva natječaja za izbor ponuđača nisu uspjela. Stoga je sve izglednije da će taj proces obaviti Oružane snage BiH.

Kampanja u punom jeku

U međuvremenu, politički akteri su već dulje na terenu tražeći pozornost birača, dok se za izbore natječe ukupno 26.089 kandidata, uključujući 10.983 žene. Pravo glasa ima 3,400.204 birača, uključujući 44.789 birača izvan BiH.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

ČUDO POBJEDE: Osmanlije kod Nikopolja potukle kršćane u krvavom sukobu

Na današnji dan 1396. godine odigrala se bitka kod Nikopolja, koja se smatra ključnim sukobom u kontekstu posljednjeg križarskog...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -