Četvrtak, 19 rujna, 2024

Efendić o mostu “Hercegovina”: Fali još da postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći

Vrlo

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić nedavno je na sebi svojstven način komentirao najavljeno otvaranje mosta “Hercegovina” kod Počitelja. I dok su mnogi u ovom infrastrukturnom čudu vidjeli put ka napretku, Efendić je vidio nešto posve drugo – još jedan križ na brdovitom Balkanu.

„Fali još da postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći,“ kazao je Efendić, aludirajući na sveprisutnu simboliku koja se, prema njegovom mišljenju, proteže iznad mostova, cesta, pa čak i autocesta u ovoj zemlji.

Naime, Efendić ne može prežaliti što ovaj monumentalni komad betona i željeza nije postavljen prema Neumu, jedinom bh. gradu na moru. Prema njegovim riječima, umjesto logičnog povezivanja Sarajeva s Jadranom, most “Hercegovina” vodi prema – Hrvatskoj. Naravno, ne bi to bilo to bez dodatnog začina – HDZ-ovske politike koja, tvrdi Efendić, vuče konce iza kulisa i određuje kuda će se asfaltirati milijuni.

“Kad su se ugledali prvi kilometri autoputa i počeli koristiti, krenulo se dalje, ali tada je HDZ, uz asistenciju poslušnog Sarajeva, preusmjerio sredstva prema Hercegovini. I to ne prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj,” objašnjava Efendić. Slično kao da gradite most za čamce u pustinji, samo da bi stekli političke bodove.

Efendić ne zaboravlja napomenuti kako je cijena ovog mosta, koji je prema njegovom mišljenju „upropaštenje krajolika Počitelja“, zapravo plaćena od strane građana Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog kantona – onih koji se mosta neće ni nagledati, jer u njihovim krajevima nema ni milimetra novog autoputa. „Autoput se ne gradi od Mostara prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj, i zato na otvaranje dolazi premijer Hrvatske,“ zaključuje on, poentirajući još jednom na apsurdima bh. političke stvarnosti.

Na kraju, za Efendića most “Hercegovina” nije samo simbol povezanosti, već i nešto mnogo dublje – još jedan monument na kojem bi, uz malo svjetlosti, mogao zablistati veliki križ, simbolički odjekujući u noći nad krajem kojeg je, barem prema njegovom viđenju, upropastio.

Dakle, sve što preostaje, prema Efendiću, je spektakl pod reflektorima – da svi znaju tko drži kormilo dok se vozimo u „novu“ budućnost.

- Advertisement -

92 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

92 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -