Četvrtak, 19 rujna, 2024

Razvedeni, jeste li znali da je danas dan vaše zaštitnice Jelene Križarske?

Vrlo

Sveta Jelena Križarica, rođena je u skromnoj obitelji u nekoj zabiti drevne Bitinije, u povijesti poznata kao Drepanum, o kojoj bi Prokopije, da ga je ikada netko išta pitao, rado raspredao. Drepanum je, vidite, postao Helenopolis, kad se njen sin, car Konstantin, sjetio svoje majke i rekao: “E pa, kad već dijelim ime na carstvo, dijelit ću ga i na gradove!” Jer što je carstvo bez majke?

Jelena, koja bi danas možda bila poznata kao konobarica ili čistačica, tada je, barem prema Sv. Ambroziju, bila zadužena za – staju. Da, staju. A tada, ne znamo kako, ulazi u život Konstancija Klora, budućeg cezara. Jer ljepota, kažu, ne pita za položaj. Pa kad je onaj što će postati cezar morao ostaviti Jelenicu zbog drugih planova – i drugih žena – ona je ponizno čekala u sjeni.

No 306. godine, Konstantin, njen sin, naslijedi oca i reče: “Ajmo mamu na dvor!” I tako Jelena postaje Augusta, uz sve titule, kovanice i zlato. No, za razliku od mnogih drugih, Jelena nije zaboravila odakle je potekla. Umjesto da nosi papuče, ona ih nosi –  drugima. Bila je bogobojazna, skromna, i nije se dala zavesti. Nema šanse, čak ni kad su svi drugi prešli iz opanaka u papuče.

Euzebije Cezarejski kaže da je, dok je krstarila Istokom, pomagala bijednicima, oslobađala zatvorenike, i dijelila novac. Nije to bila vjera samo na riječima, već na djelima. Po djelima su je i poznali! A kad je išla na bogoslužje, Jelena se pomiješala s pukom, bez zahtjeva za posebnim mjestom.

Tako, 326. godine, Jelena odlučuje hodočastiti u Svetu zemlju, gdje naručuje gradnju bazilika u Betlehemu i na Maslinskoj gori. Tada, prema predaji, pronađe Kristov križ i, kako to biva, sagradi bazilike na mjestu pronalaska. To su temelji bazilike Svetog Groba, no tko zna, možda Jelena s time nema ništa. No ima. Zato je i zovu Jelena Križarska.

I tako, bogata zaslugama, umrla je u dubokoj starosti. Grob joj je u Rimu, u porfirnom sarkofagu, i štovali su je od samog početka. Euzebije kaže da je “vrijedna vječne uspomene”, a Sv. Ambrozije naziva je “velikom ženom svete uspomene”.

Danas, Jelena je zaštitnica arheologa, obraćenika, problematičnih brakova i rastavljenih supružnika – jer tko bi to bolje razumio od nje?

Pitate li se zašto su od nas krili da postoji zaštitnica rastavljenih? Eeeeee….

Ali postoji. Rastavljeni sretan vam dan vaše svetice!

- Advertisement -

62 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

62 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Duhovni plodovi i iluzije: Što nam Međugorje doista govori?

 Autor: dr. Ivan Vlahović, teolog i doktor moralne teologijeDanas u 12 sati, očekuje se važna odluka iz Vatikana koja...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -