Srijeda, 18 rujna, 2024

Još malo i nema više brije po Ševaš njivama, most HERCEGOVINA je naime gotov…

Vrlo
A NOTORIOUS HOOKUP FIELD BRIDGE IN HERZEGOVINA

Izgradnja mosta “Hercegovina” konačno je završena, a narodi i narodnosti s obje strane Neretve možeju odahnuti. Ovaj monumentalni ćupro, koji premošćuje rijeku između Šurmanaca i Ševaš Njiva, svečano će se otvoriti čim dobije uporabnu dozvolu, što je u ovom dijelu svijeta ekvivalent znanstvenoj fantastici jer izgleda da se brže gradi most nego dobije papir da preko njega smijete prijeći.

Dok čekamo tu čarobnu dozvolu, zračna snimka mosta kruži internetom, a Herzegovinians se dive prizoru. Osim, naravno, onih kojima je najvažniji nogomet i koji će uopće primijetiti most samo ako ispod njega protutnje Ultrasi ili Rodženi na putu za utakmicu.

Most, dugačak skoro kilometar, postavljen na šest stupova od kojih najviši raste do impozantnih 100 metara, prije nekoliko je tjedana položio test stabilnosti, i to zahvaljujući  testu s 12 kamiona pod punim teretom koje je vozilo 12 stokilaša. Eto, čudo inženjeringa koje bi premostilo ne samo Neretvu nego i sve naše političke nesuglasice — da smo se samo oko njega više svađali.

A sada, Hercegovino, čeka te koridor 5C

Ako se želiš uključiti na autocestu, to možeš s magistralne ceste M17, samo 20 kilometara južno od Mostara ili 5 kilometara sjeverno od Čapljine. Još 7,2 kilometra asfaltne ljepote prema Mostaru već je spremno, ali, naravno, neće biti u funkciji sve dok se ne završi dionica tunel Kvanj-Buna. Jer, u ovoj zemlji ni cesta ne ide nigdje dok ne dobije papir da je gotova.

Eto, most je tu, kilometarski div na šest nogu. No, sve to tek je jedan korak u beskonačnom hercegovačkom hodanju prema naprijed. Ali neka, imamo most. Sada je samo pitanje tko će prvi s njega skočiti da slavi… ili, ne daj Bože, prosvjeduje.

Etimologija imena Šurmanci i Fuck Fields

Dakle, imamo grandiozni most koji povezuje Šurmance i Ševaš Njive—dva mjesta koja zvuče kao završni dio šale koju samo mještani razumiju. Zamislite ovo: jedan kraj mosta ukorijenjen u pitomom selu Šurmanci, gdje je broj stanovnika tek nešto veći od broja ovaca, a drugi u Ševaš Njivama, što zvuči kao mjesto koje bi i Google Maps trebao malo odspavati da ga pronađe.

Na engleskom, mogli biste ih slobodno nazvati “Sure Men” i Fuck fields ili u nešto blažoj varijanti “Shave Ash Knives”—mjesta koja bi mogla biti nazivi indie benda ili najnovije hipsterske mješavine kave. Između ova dva lokaliteta, most stoji kao metaforična veza između “Čekaj, gdje?” i “Nikad čuo”, jer tko zapravo prelazi Neretvu osim ako na drugoj strani nema roštilj?

Dobrodošli na najnoviji inženjerski podvig gdje možete voziti od “Sigurno, čovječe” do “Poševi nešto” za manje od minute.

 

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Hezbollah u Kaosu: Eksplozija komunikacijskih uređaja ranila stotine članova Terorističke Organizacije

Članak iz The Jerusalem Post prikazuje Hezbollah kao ozbiljno oslabljenu organizaciju, fokusirajući se na njihov trenutni kaos i ranjivost....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -