Srijeda, 18 rujna, 2024

Oltar Stonehengea dolazi iz Škotske, ne iz Walesa

Vrlo

Šest tona težak kameni oltar u srcu Stonehengea došao je s krajnjeg sjevera Škotske, a ne iz jugozapadnog Walesa kako se ranije mislilo, pokazala je nova analiza .

Otkriće pokazuje da je izgradnja Stonehengea bila puno veći zajednički napor nego što su znanstvenici dosad mislili.

To također znači da je drevni spomenik, u blizini Salisburyja u jugozapadnoj Engleskoj, izgrađen od kamenja iz cijele Velike Britanije.

Nalazi sugeriraju da je neolitska Britanija bila mnogo povezanije i naprednije društvo nego što su prethodni dokazi sugerirali.

Udaljenost između Stonehengea i krajnjeg sjevera Škotske je oko 700 kilometara.

 

Istraživanje je vodio velški doktorant, Anthony Clarke, koji sada radi na Sveučilištu Curtin u Zapadnoj Australiji.

Važnost otkrića je tolika da je saznanje objavljeno u jednom od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa Nature, što je golem uspjeh za jednog istraživača.

Ali to je gorko-sladak trenutak za mladog Velšanina, koji je rođen u Pembrokeshireu, odakle se nekoć smatralo da Oltarni kamen potječe.

“Mislim da mi ljudi kod kuće neće oprostiti”, našalio se za BBC News. “Bit će to veliki gubitak za Wales!”

Ali Clark ističe da je preostalo kamenje u središnjoj potkovi, koje je poznato kao plavo kamenje, iz Walesa, a veće kamenje u vanjskom krugu iz Engleske.

“Moramo nešto dati Škotima!” Ali ozbiljno, čini se da je Stonehenge veliki britanski pothvat koji uključuje različite ljude sa svih strana otoka’, rekao je.

Velški geolog Henry Herbert Thomas identificirao je 1923. plavo kamenje u Stonehengeu kao potječe s Presley Hillsa u Pembrokeshireu. Središnji kamen oltara napravljen je od druge stijene, ali se uvijek pretpostavljalo da dolazi s istog područja, sve do prije 20 godina kada su znanstvenici prvi počeli ispitivati ​​njegovo podrijetlo.

Prošle su godine istraživači, uključujući profesora Nicka Pearcea iz Aberystwytha u Walesu, zaključili da Oltarni kamen nije mogao doći iz Walesa. Ali njegovo podrijetlo do sada je ostalo misterij.

Proboj je napravio tim sa Sveučilišta Curtin koji je analizirao kemijski sastav fragmenata stijena koji su pali s Oltarnog kamena i uspjeli odrediti vrijeme nastanka.

Sastav i datum jedinstveni su za stijene iz različitih dijelova svijeta, poput otiska prsta.

Australski tim imao je pristup jednoj od najopsežnijih svjetskih baza podataka o otiscima stijena i utvrdio da najbolje odgovaraju otiscima iz Orkadijskog bazena, koji uključuje regije Caithness, Orkney i Moray Firth u sjeveroistočnoj Škotskoj.

Izgradnja Stonehengea započela je prije 5000 godina, s promjenama i dodavanjima tijekom sljedeća dva tisućljeća.

Vjeruje se da je većina plavog kamenja bilo prvo kamenje podignuto na tom mjestu.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Hezbollah u Kaosu: Eksplozija komunikacijskih uređaja ranila stotine članova Terorističke Organizacije

Članak iz The Jerusalem Post prikazuje Hezbollah kao ozbiljno oslabljenu organizaciju, fokusirajući se na njihov trenutni kaos i ranjivost....
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -