Petak, 25 listopada, 2024

Zašto Al Qaeda ne voli Taylor Swift?

Vrlo
- Advertisement -

Planirani koncerti Taylor Swift u Beču, koji su trebali biti održani od 8. do 10. kolovoza 2024., otkazani su zbog ozbiljne terorističke prijetnje. Austrijske vlasti uhapsile su trojicu osumnjičenih za planiranje napada. Glavni osumnjičeni, 19-godišnji austrijski državljanin s korijenima iz Sjeverne Makedonije, priznao je planiranje napada koristeći eksplozive i noževe. Drugi osumnjičeni su 17-godišnjak s turskim i hrvatskim korijenima te 15-godišnjak turskog porijekla. Svi osumnjičeni su povezani s Islamskom državom (ISIS) i Al-Kaidom​.

Tijekom pretrage njihovih domova, vlasti su zaplijenile kemijske supstance, tehničku opremu za izradu eksploziva i propagandne materijale povezane s terorističkim organizacijama. Kod glavnog osumnjičenog pronađeni su domaći eksplozivi, detonatori i materijali za izradu bombi​. Osumnjičeni su se radikalizirali putem interneta, koristeći šifrirane aplikacije i pristupajući ekstremističkim sadržajima na društvenim medijima i specijaliziranim forumima. Ovo je postalo uobičajeni način širenja ekstremističke ideologije među mladima​ (kvue.com) (DNyuz). Austrijske vlasti brzo su reagirale, evakuirajući stadion i okolne objekte te povećavši sigurnosne mjere. Organizator koncerata, Barracuda Music, potvrdio je da će svi kupci karata dobiti povrat novca​.

Osumnjičeni su bili pod utjecajem radikalnih islamističkih ideologija. Glavni osumnjičeni je nekoliko tjedana prije planiranog napada položio zakletvu vođi Islamske države na inernetu​ (DNyuz) (DNyuz). Ova radikalizacija naglašava problem širenja ekstremizma putem digitalnih platformi.

Otkazivanje koncerata Taylor Swift izazvalo je zabrinutost među građanima i fanovima. Iako su mnogi izrazili razočaranje zbog otkazivanja koncerata, većina je podržala odluku kao nužnu za osiguranje sigurnosti. Ovaj incident dodatno naglašava potrebu za stalnim sigurnosnim mjerama na velikim javnim okupljanjima i jačanje borbe protiv radikalizacije putem interneta​ (https://www.inquirer.com) (euronews) (kvue.com).

Otkazivanje koncerata Taylor Swift u Beču zbog terorističke prijetnje pokazuje koliko je važno održavati visoke sigurnosne standarde i budnost u borbi protiv ekstremizma. Povezanost osumnjičenih s radikalnim islamizmom naglašava potrebu za učinkovitim mjerama za sprečavanje radikalizacije, posebno putem interneta. Diplomatske aktivnosti koje uključuju praćenje pravnih postupaka i političkih događaja također igraju ključnu ulogu u održavanju stabilnosti i sigurnosti.

Što se mi imamo čuditi mladima koji se radikaliziraju putem interneta kad je u Bosni, koja je kandidat za članstvo u EU, američki veleposlanik radikaliziran uživo na kavi. A puna u usta europskog puta. Bio je naime uključen u panislamističke kriminalne aktivnosti oko stopiranja optužnice protiv Selme Cikotića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, koji je optužen za ratne zločine i zloupotrebu položaja. Još uvijek nije priveden. Postoje ozbiljne sumnje ili dokazi o neprimjerenom ponašanju, te optužbe trebale su biti temeljito istražene od strane relevantnih sigurnosnih i pravosudnih institucija​ (WikiLeaks) (Klix.ba). No očito je da islamizam u Sarajevu štiti sumnjivce. Najbolji dokaz tome je da oko smrti Merzuka Aletića, ključnog svjedoka protiv Cikotića, Murpheyevog štićenika, nema kasnije nikakvih vijest. Čak niti tko mu je prijetio ako pokaže gdje su tijela pobijenih Hrvata na Rostovu.

Inače Mate Granić uskoro bi ispred RH Vlade trebao poslati poruku kako je mladi hrvatsko turski državljanin koji je uhićen u Beču, dokaz, da su odnosi ove dvije države u usponu.

Važno je da se “Srbi protjeraju preko Drine a Drina pređe, a Srbija zapali” kako nam poručuju glazbeni turisti i političari iz Imockog, a to ne može bez turskohrvatskog savezništva”. Ove terorističke poruke jučer su se mogle čuti iz Hrvatske, pa ne čudi da je jedan od uhićenih mladih muslimana hrvatski musliman. Samo nam nije jasno što se centrirao oko Dunava kad je Drina južnije (sarcasm)

- Advertisement -

11 KOMENTARI

guest

11 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

MURPHEY TRAŽI: Sjedišta terorističkih ćelija treba prenijeti u Sarajevo a ne ih držati po provincijama. Bit će manja korupcija….

U neobičnom, ali jako pragmatičnom potezu, američki ambasador u BiH, veliki entuzijast Sarajeva, i prijatelj muslimana cijelog svijeta "od...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -