Petak, 4 listopada, 2024

Reakcije iz Europe na rezultate izbora u Francuskoj: “Najgore je izbjegnuto. Desnica može biti poražena”

Vrlo

Donald Tusk, premijer Poljske, komentirao je rezultate drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora, a svoj komentar su dali i njemački socijaldemokrati, rekavši da je “najgore izbjegnuto”.

– Entuzijazam u Parizu, razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu. To je dovoljno za zadovoljstvo u Varšavi – komentirao je Tusk u objavi na platformi X.

Talijanske lijeve stranke su rezultate dočekale s entuzijazmom.

– Desnica može biti poražena. Ujedinjena ljevica slavi izvanredan rezultat – kazala je Elly Schlein, predsjednica talijanskih socijaldemokrata, dok je rezultate komentirao i bivši premijer Italije Giuseppe Conte:

– Velika izlaznost francuskog naroda nagrađuje one koji nikada nisu sumnjali u mir, obranu socijalnih prava i zaštitu najugroženijih.

– Novi narodni front pobjeđuje i spašava Francusku Republiku od napada ekstremne desnice – istakao je lider ljevičarske stranke “Sinistra Italia” Nicola Fratoianni.

– Najgore je prošlo, RN ne može formirati većinu u vladi – rekao je Nils Schmid, glasnogovornik socijaldemokrata za vanjsku politiku u Bundestagu.

Međutim, budući da nitko nema većinu, formiranje vlade će biti teško, a francuske demokratske strane će morati pokazati fleksibilnost i sposobnost kompromisa.

Podsjećamo, najuspješnija stranka je bila ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja bi trebala osvojiti između 175 i 205 mjesta, centristička koalicija predsjednika Emmanuela Macrona mogla bi osvojiti između 150 i 175 mjesta, dok Nacionalno okupljanje, stranka krajnje desnice, koja je pobijedila u prvom krugu, završila je treća i osvojit će oko 115 do 150 mjesta.

Nijedna stranka tako nije osvojila potrebnu većinu od 289 mjesta.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Apel svećenika iz Jablanice: Hitno trebamo vodu i lijekove

Katastrofalne poplave i klizišta pogodile su Jablanicu, a situacija je posebno teška u Donjoj Jablanici, gdje se trenutno nestalim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -