Subota, 5 listopada, 2024

Turski “Sivi vukovi” divljaju i po BiH

Vrlo
SARAJEVO – Pripadnici ultranacionalističke turske skupine “Sivi vukovi”, koja je zbog svoje ideologije i nasilnog i terorističkog djelovanja zabranjena u nekim europskim zemljama, od 2013. godine nesmetano djeluju u Bosni i Hercegovini, šireći svoj položaj i utjecaj, uz pomoć nekih čelnika SDA .
Kaže ovo za “Glas Srpske” stručnjak za terorizam Dževad Galijašević, komentirajući prašinu koja se nedavno podigla oko nogometne utakmice Austrija – Turska, gdje je turski reprezentativac Merih Demiral svoja dva pogotka proslavio formirajući rukama “vučji pozdrav”. , odnosno stvaranje simbola “Sivih vukova”, što je izazvalo osudu u nekim zemljama, posebice u Austriji.

Pojašnjavajući ovu reakciju, Galijašević kaže da je do nje došlo jer su pripadnici ovog pokreta, grupe, poznati po svom ekstremizmu i ultranacionalizmu, ali i po napadima na manjinske zajednice u Turskoj i inozemstvu.

Tajna služba čak i sada

Prema Galijaševićevim riječima, grupa “Sivi vuk” je pod izravnom kontrolom vojno-obavještajne službe Turske, koja je svojevremeno i inicirala njihovo formiranje.

– Obavještajna služba ih i danas financira, ali i raspoređuje po potrebi diljem Europe. Prisutni su godinama, kako u Europi, tako i u Bosni i Hercegovini. Nažalost, malo je onih koji razumiju ovakvo neoosmansko ponašanje Turske. U Sarajevu pričaju o nekakvom srpskom svijetu, a kriju ovakve i slične stvari. Za sada se njihov rad u Bosni i Hercegovini svodi na obavještajno-ideološki. Na ovaj način, između ostalog, žele odgovoriti na vehabijski utjecaj Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini, ali i iranskih tajnih službi. To se provodi kroz obnovu džamija i povijesnih građevina iz osmanskog perioda na Balkanu, razne nevladine organizacije i medije. Krajnji cilj Turske je širenje meke moći neoosmanizma na prostore BiH – kaže Galijašević.

Navodi i da je Austrija davno postala svjesna ovog problema, zatvorivši svojevremeno preko 60 “divljih” bošnjačkih i turskih džamija u Beču. Riječ je o poznatoj policijskoj akciji “Palmir” tijekom koje je uhićen veći broj državljana BiH.

– Austrija je svjesna turskog radikalizma, odnosno erdoganizma, odnosno islamizma i osmanizma. Svjesni su da je Turska najutjecajnija članica Muslimanskog bratstva, organizacije koja je u mnogim zemljama označena kao teroristička. Jedno od najvećih sjedišta Muslimanskog bratstva, uz London i Dohu, nalazi se u Ankari. I “Sivi vukovi” su dio tog velikog projekta, kako instalirati islamski radikalizam na određenim prostorima, a zatim stvoriti unutarnje potencijale za eventualno destruktivno djelovanje. Turska politika prema BiH nije dobronamjerna – kategoričan je Galijašević.

Podsjeća i da je SDA, koja ima bliske veze sa “Sivim vukovima”, svojevremeno osnovana od strane i uz pomoć Muslimanskog bratstva, kako se Hamas deklarirao kao ogranak ove organizacije 1988. godine.

– Tko je osnovao SDA? Mladi muslimani? Što su oni? Pa ogranak Muslimanskog bratstva. Podsjećam, Alija Izetbegović poslao je prvu delegaciju u londonski ogranak ove organizacije, koju je predvodio Ismet Kasimagić, istaknuo je Galijašević odmah po izlasku iz zatvora.

Vojna obuka

General Alparslan Turkes osnovao je “Sive vukove” nakon vojnog udara 1960. Grupa je prvotno bila zamišljena kao kulturno-obrazovni pokret, no nakon što je Turkes ustoličio Stranku nacionalističkog pokreta, koja je u to vrijeme bila izrazito militantna, “Sivi vukovi” postao paravojno krilo ove stranke. Njihova primarna funkcija tada je bila zaustaviti ljevičarski politički život koji se razvijao na fakultetima i većim turskim gradovima. “Vukovi” su bili glavni inicijatori i izvršitelji tog političkog nasilja, usmjerenog protiv lijevo orijentiranog kurdskog separatizma. Ova se organizacija razlikovala od ostalih povezanih s političkim strankama po svojoj paravojnoj obuci. O tome je javno govorio bivši pripadnik ove grupe Kartal Demironu, koji je naveo da su ih obučavali penzionisani generali turske vojske.

To je omogućilo da ‘vukovi’ budu regrutirani u redove obavještajne jedinice turske žandarmerije tijekom osamdesetih i devedesetih godina, koja je bila optužena za politička ubojstva kurdskih političkih aktivista i poslovnih ljudi. Tu nije stalo, slali su ih i u Čečeniju, tijekom dva rata, a najekstremnija akcija bio je pokušaj ubojstva pape Ivana Pavla od strane pripadnika ove skupine Mehmeta Ali Agce.

Pravljenje ognjišta

Početkom 21. stoljeća pokret je ušao u razdoblje prividne neaktivnosti. No tom je trendu došao kraj najprije 2011., a potom i 2015. Nakon odluke Turske da vojno intervenira u Siriji, sirijskim Turkmenima pridružili su se i “Sivi vukovi”. Vodeće turske novine tada su to opravdavale time da te skupine zapravo brane turkmensku domovinu, koja je naslijeđena od Osmanlija. Četiri godine kasnije, nakon što je Tajland odlučio Kini izručiti skupinu ujgurskih izbjeglica, oni su upali u tajlandski konzulat u Istanbulu i ubili 20 nevinih civila.

Oni također odbacuju ideju da je masakr etničkih Armenaca u Prvom svjetskom ratu od strane Osmanskih Turaka bio genocid. Idealiziraju pojam “čistog Turčina” i priklanjaju se folklornoj ideologiji “turanstva” kao dokazu turske nadmoći. Druga ključna ideološka značajka “Sivih vukova” je njihova zaštita sunitskog islama u Turskoj.

Podršku uživaju i od sadašnjeg turskog predsjednika, koji je 2018. počeo javno koristiti znak ruke “Sivi vukovi” prilikom javnih nastupa. Otvorena potpora Ankare “Sivim vukovima” znači da organizacija evoluira od rubne, radikalne, desničarske skupine do one koju je prihvatila turska država. Skupina sve više privlači desničarske i konzervativne islamističke krugove u turskoj dijaspori. Prema nekim medijima, procjenjuje se da u Njemačkoj i Austriji postoji više od 270 registriranih “žarišta” (centra) “Sivih vukova”.

Širenje utjecaja

Mnoge europske zemlje, bilo zbog paravojne povijesti “Sivih vukova” ili zbog njihovih izrazito rasističkih i ksenofobnih stavova, vide ovu skupinu kao ekstremističku, pa čak i terorističku organizaciju i zabranjuju njihovo djelovanje. Godine 2004. Vrhovni sud Kazahstana zabranio je ovu skupinu, nazvavši je terorističkom organizacijom. Godine 2019. austrijska vlada zabranila je simbol “Sivih vukova” i gore spomenutu gestu rukom. Francuska im je zabranila rad 2020. godine, nakon što ih je optužila za izrazito nasilna djela. Bilo je i prijedloga da se uvede zabrana na razini EU, no to se nije dogodilo, unatoč svim izvješćima koja su ukazivala na štetno i ekstremno djelovanje ove skupine u Europi.

Na njihovo postojanje unutar BiH još je prije nekoliko godina ukazala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a navodno im je temelje uzdrmao dolazak Huseina Čakalija, neformalnog lidera, u Mostar. Kako javlja BIRN, rad ovog ogranka “Sivih vukova” odobrila je centrala u Ankari, kao i tursko veleposlanstvo u Sarajevu. Naveli su i kako odabir “bratske zemlje na Balkanu” za Čakalija nije slučajan, već logičan slijed praćenja turskih aktivnosti, što on želi ostvariti kroz organizaciju osnovanu u BiH.

Rasna superiornost

Pripadnici “Sivih vukova”, koji uživaju podršku aktualnih vlasti u Turskoj, vjeruju u nadmoć “turske rase”, nastojeći ujediniti sve turske narode u jednu veliku i moćnu državu, koja bi se prostirala od Balkana, preko srednje Azije do Kine. Konačni cilj je uspostava “Turana” – etnonacionalnog i muslimanskog entiteta, koji bi se protezao od Anadolije do istočne Kine i ujedinio sve turske etničke skupine. Turska percepcija i ideologija trenutne vlade je uvjerenje da su turski narodi izvorno živjeli u Aziji i da su se počeli kretati prema modernom Balkanu. Zato smatraju da se domovina turskog naroda proteže od južnih granica bivše Jugoslavije do Pekinga. Poraz Osmanlija na Balkanu doživljavaju kao veliku tragediju s kojom se ne mogu pomiriti, zbog čega posljednjih nekoliko desetljeća nastoje ojačati svoju poziciju i interes za Balkan.

Ban u Austriji

Salutiranje “Sivim vukovima” u Austriji je zabranjeno, a kazna je do 4000 eura. Uključuje podignuti mali prst i kažiprst te stisnuti palac, srednji i domali prst. Ovu gestu je zabranila austrijska vlada 2018., kao i simbol “Sivih vukova”, koji predstavlja vuka – ženku ili mužjaka prema različitim tradicijama.

- Advertisement -

9 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Apel svećenika iz Jablanice: Hitno trebamo vodu i lijekove

Katastrofalne poplave i klizišta pogodile su Jablanicu, a situacija je posebno teška u Donjoj Jablanici, gdje se trenutno nestalim...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -