Četvrtak, 26 rujna, 2024

KAKAV FAIL: Šef MVP-a vezao je RH za naslijeđe marionetske NDH od koje se i sam Ustav RH ograđuje. Je li na pomolu smjena Gordana Neukog?

Vrlo
Ministar vanjskih i evropskih poslova u Vladi Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je da je Hrvatskoj neprihvatljiva i besmislena Rezolucija o Jasenovcu koju bi navodno trebalo da donese Skupština Crne Gore.

On je danas u Tivtu pitao “kakve veze Crna Gora historijski ima sa Jasenovcem”.

“Apsolutno nikakve. Niti historijski opravdanim niti je to politički logično. I sigurno će imati našu reakciju ako do toga dođe. Crna Gora bi se trebala suočiti sa vlastitom historijom, ako je sklona rezolucijama. Trebala bi da donese Rezoluciju o božićnom ustanku, ako idemo unazad. U svijesti Crnogoraca to je ostalo kao jedno bolno pitanje”, rekao je Grlić Radman, prenosi Radio Tivat.

On se u Tivtu sastao sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori.

Kazao je i da nema “zahlađenja odnosa” sa Crnom Gorom.

“Samo dva susjeda koji bi trebali da dijele iste vrijednosti. Mi smo upućeni jedni na druge. Mi smo ispružili ruku i želimo da bude sa prijateljskim stiskom”, rekao je Grlić Radman.

Kazao je i da su izrazili želju da posjete školski brod “Jadran”.

“Na jedno državno pitanje mi nismo dobili dostojan odgovor. I ta posjeta se neće dogoditi. Mi smatramo da školski brod ‘Jadran’ pripada Hvatskoj. On je za nas zatvorenik. Od 1933. on je u Hrvatskoj bio stalno. Došao je iz Hamburga pa je navratio u Tivat. Mi raspolažemo sa kompletnom dokumentacijom koja dokazuje da on pripada Hrvatskoj. Ovdje je pitanje dostojanstva, digniteta i simbola. Imamo mi brodova. Ali u svijesti našoj je da je ‘Jadran’ hrvatska svojina” rekao je Grlić Radman.

On je kazao i da je Hrvatska ostvarila sve vanjsko političke ciljeve i da ta zemlja “može biti uzor zemljama Zapadnog Balkana, prije svega Crnoj Gori”.

“Da nije bilo Hrvatske Crna Gora ne bi ušla u NATO, na primjer. Sva dokumenta na hrvatskom jeziku mi smo predali Crnoj Gori. Mi smo od samih početka pomagali i pomagaćemo Crnoj Gori. Ali želimo i poštovanje sa crnogorske strane. Sve što ne ide u prilog tome ne možemo pozdraviti. Crna Gora treba da uvidi tu važnu činjenicu hrvatskog snažnog prisustva u ostvarivanju evropske perspektive Crne Gore. Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju ide preko njenog susjeda, koji je istinski zagovornik evropske perspektive Crne Gore”, rekao je Grlić Radman.

Sastanku sa hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori, osim Grlić Radmana prisustvovali su predsjednik HGI i poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i otpredsjednikom HGI Ilija Janović.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i konzulka Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević.

- Advertisement -

17 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Meditacija nije ono što mislite. Radi se doslovce o teretani za mozak…

Kada čujete da netko meditira svakodnevno, pomislite: "Evo ga, još jedan što diše dublje od prosjeka."Ali što ako vam...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -