Nedjelja, 29 rujna, 2024

SOKOL: Bošnjačka politika 20 godina stvara histeričnu ratnu atmosferu – ako se želi postići dogovor potrebno je liječenje takve psihoze

Vrlo

„Rješenje pitanja Izbornog zakona u BiH nije upalilo zbog bošnjačke politike. Bošnjaci su preko dvadeset godina stvarali histeričnu atmosferu stalne ratne psihoze“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne kandidat HDZ-a na izborima za Europski parlament Tomislav Sokol.

Kazao je kako bošnjačka politika održava stalnu histeriju i neprijateljstvo prema druga dva konstitutivna naroda u BiH.

„Dobar dio ideje o ‘građanskoj državi’ pothranjivan je sa Zapada i onda nisu mogli vjerovati da im u jednom trenutku sa Zapada ne drže leđa“, kazao je Sokol i dodao kako im je to bio šok te da će za liječenje kolektivne psihoze trebati još vremena što je važno za dijalog i postizanje dogovora.

Rekao je kako su Bošnjaci puno ranije počeli lobirati u Europskom parlamentu od Hrvata.

„Bošnjačke unitarističke političke snage su jako puno uložile u lobiranje, iskoristili su svoju dijasporu, ljude koji žive na Zapadu. Dobro su iskoristili, a na neki način i zloupotrijebili taj imidž žrtve u ključnom razdoblju nakon rata i početkom 2000. godine kada je Hrvatska u vrijeme Mesića i Račana djelovala i kontra Hrvata iz BiH. Recimo da tu vode pet nula. Ipak dolaskom Andreja Plenkovića na vlast to se mijenja i ta razlika se smanjuje“, naglasio je.

Objasnio je kako je bošnjačka politika tada dobila prednost, ali da se u Europskom parlamentu vidi kako se Hrvatska zauzima za Hrvate u BiH.

„Kod otvaranja pristupnih pregovora BiH s EU Hrvatska je bila ključni faktor i puno smo radili da se pregovori otvore. Europska perspektiva najviše i odgovara Hrvatima iz BiH“, kazao je Sokol i dodao kako Srbi gledaju prema Srbiji i Rusiji, Bošnjaci prema Turskoj i arapskom i svijetu te djelom i prema Iranu a Hrvati prema Europi.

„Hrvatska politika koristi instrumente koje ima u europskim institucijama da zastupa Hrvate u BiH. U Europskom parlamentu postoje ideološke razlike s obzirom na to iz koje političke grupacije netko dolazi, a nekad postoje razlike po nacionalnoj liniji. Složenost BiH najviše razumije desni centar i zemlje koje su nam kulturološki i zemljopisno bliske. Kada im objasnite što se događa ljudi to mogu razumjeti, ali to je proces i za to je potrebno vremena, pojasnio je Sokol.

On tvrdi kako će lijeve političke snage, zeleni biti puno više probošnjački orijentirani dijelom zbog dobrog lobiranja, PR-a i slično, ali i dijelom iz ideoloških razloga.

„Oni kada čuju unitarno, građansko, nenacionalno i slične floskule koje dolaze iz Sarajeva i koje koriste kao paravan za vlastiti hegemonizam, ne razumiju puno stvari. Ekstremnoj ljevici to zvuči jako dobro jer je njima je sve nacionalno grozno, nazadno, primitivno i oni su u startu protiv toga. Tako da dio ima nerazumijevanja ideoloških razloga, kaže.

Naglasio je kako se bez Amerikanaca ništa suštinski ne može odlučiti u BiH.

„Ključni faktor je SAD. Djelovanje Hrvatske u Europskom parlamentu je doprinijelo da se stav zapadnih sila prvenstveno SAD prema BiH ipak promjeni. Da vide da su Hrvati taj ključni faktor bez kojeg nema stabilne BiH. A rješenje za BiH su federalizam i konsocijacija, tvrdi.

Sokol je kazao kako je važnost Hrvatske porasla zbog njenog pozicioniranja kao energetskog čvorišta i izgradnje Južne plinske interkonekcije. Na pitanje zbog čega se onda kod tog projekta preferira BH Gas Sokol navodi kako je važno da je Hrvatska tu stala iza stavova HNS-a.

„Uvjeren sam da će se pronaći riješene jer je cijela priča u tome da se napravi novi smjer u opskrbi plinom da BiH nije više toliko ovisna o Srbiji i Rusiji. Naći će se rješenje koje će biti adekvatno na način da se Hrvati tu ne mogu zaobići“, kazao je Sokol i dodao kako zajedničko djelovanje mora postojati.

Kao doktor znanosti iz europskog prava upitan je jesu li kontaminirane presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je sudjelovao sudac Faris Vehabović za kojeg se utvrdilo da je bio otvoreni bošnjački lobista rekao je kako to nije dobro za ugled Suda i da to ne upućuje na standarde vladavine prava koje bi trebale biti.

„Te presude se pokušavaju zloupotrijebiti od unitarista iz Sarajeva i pokušava im se pridati značaj koji one nemaju, one ne znače da Hrvati ne mogu birati svoje legitimne predstavnike. HNS je u Neumu predlagao rješenja da budu u skladu s tim presudama“, kazao je Sokol i dodao da kada iz Sarajeva govore jedan čovjek – jedan glas ne treba pridavati značaj tim presudama. „Unitaristi u Sarajevu žele to iskoristiti kao svoju toljagu s kojom bi Hrvate lupali po glavi.“/HMS/

- Advertisement -

11 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Potpisan ugovor vrijedan 500.000 KM: U Ljubuškom se gradi prva Sigurna kuća u ŽZH

U Ljubuškom uskoro kreće izgradnja Sigurne kuće – skloništa za žrtve nasilja u obitelji i osobe koje uslijed životnih...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -