Četvrtak, 19 rujna, 2024

ZOVKO PROSVJEDOVALA: Zastupnik Zelenih Franz promiče osobe poznate po šovinističkim stavovima, osporavanju Daytonskog sporazuma i konstitutivnih naroda

Vrlo

Eurozastupnica Željana Zovko poslala je prosvjedno pismo predsjednici Europskog parlamenta Roberti Metsoli, predsjedniku Odbora za vanjske poslove EP-a Davidu McAllisteru i predsjednici Konferencije predsjednika izaslanstava EP-a Inmi Rodríguez-Piñero, u vezi jednostranog i pristranog ponašanja zastupnika Romea Franza iz stranke Zelenih, prilikom organiziranja aktivnosti Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom kojim Franz predsjeda, a u kojem je zastupnica Zovko potpredsjednica, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Zovko je već ranije upozoravala na problematično ponašanje spomenutog zastupnika, a najnoviji istup povezan je s jučerašnjim forumom o trenutačnim izazovima u Bosni i Hercegovini koji je Franz samoinicijativno organizirao ne poštujući pri odabiru govornika uključivost i raznolikost političkih perspektiva i etničkih pozadina. Na spornom forumu Franz tako daje podij samo jednoj strani i to poglavito osobama koje osporavaju odredbe iz preambule Daytonskog Ustava BiH, a posljedično i Izbornog zakona te osobama poznatim po šovinističkim i kroatofobnim stavovima koje zagovaraju ukidanje konstitutivnih naroda.

Ovakvo postupanje stavlja prioritete stranačkih interesa iznad šireg cilja promicanja dijaloga i razumijevanja u regiji te podriva principe pravednosti i transparentnosti koje zagovara Europski parlament, a na čemu i zastupnica Zovko temelji cijeli svoj rad. Zovko je naglasila kako je Franz odbacio njezinu zabrinutost oko izbora govornika kao i da ga je bezuspješno tražila da dostavi kriterije po kojima je utemeljen postupak tog odabira.

Inicijativu za slanjem prosvjednog pisma podržali su i zastupnici Glavak, Ressler, Sokol i Ilčić te su zajednički u pismu izrazili žaljenje i duboku zabrinutost za integritet i nepristranost postupaka Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom odnosno njegovog predsjednika Franza. U pismu se ističe kako je izbor govornika na online forumu iznimno pristran te kao takav ograničen na jednostrani politički pogled unutar Bosne i Hercegovine, ignorirajući važne doprinose i uvide stručnjaka i dionika koji predstavljaju različite perspektive na situaciju u zemlji.

U pismu se također ističe kako je nužno održati najviše standarde integriteta i pravednosti u europskim odnosima s BiH i ostatkom regije, pogotovo uzevši u obzir predstojeći sastanak Europskog vijeća.

Forum je održan uoči nadolazećeg Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i BiH (SAPC), 13. i 14. ožujka./HMS/

- Advertisement -

32 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

32 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -