Petak, 18 listopada, 2024

Cvijanović: Sramota je da se neko u BiH zalaže za postojanje visokog predstavnika”

Vrlo
BANJALUKA – Sramota je da se netko u BiH zalaže za postojanje visokog predstavnika, izjavila je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović nakon sjednice Izvršnog odbora ove stranke.

Država nema suverenitet ako postoji stranac koji nameće odluke. Sramotno je da se neko u BiH zalaže za postojanje visokog predstavnika”, kaže Cvijanović.

Domaće institucije su jedine relevantne za donošenje odluka, ističe srpski član Predsjedništva BiH.

“Danas sam na sastanku u Sarajevu prenio poruku da Srpska nema problem ni s Ustavom ni s teritorijalnim integritetom. Smatram da su domaće institucije jedine relevantne za donošenje bilo kakvih odluka u Bosni i Hercegovini”, istaknula je.

Kaže da je generalno njena procjena da su razni ljudi koji dolaze sa strane spremni učiniti sve da obrane laž.

E sad, nisam sigurna može li se predugo braniti laž”, kazala je Cvijanović.

Ona je navela da je na današnjem sastanku prenijela svoje poruke da Republika Srpska nema problem sa Ustavom i ustavnom BiH, u tom smislu, sa teritorijalnim integritetom, ali da ima problem sa lažnim suverenitetom.

“Ako domaće institucije ne odlučuju i nisu vjerodostojne, ne stoje iza svojih odluka i ne snose odgovornost za svoje odluke, a ako se neki stranac nameće, onda to naravno nije pravi suverenitet. I onda uopće ne razumijem zašto je BiH članica UN-a kada ne mogu postojati ni protektorati, ni kolonije, ni tako nešto”, istaknula je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nakon proširene sjednice Izvršni odbor SNSD-a, čiji je potpredsjednik.

Prema njezinim riječima, današnji susret s Ožem Bryanom protekao je u atmosferi u kojoj nije bilo ovakvih tema, pozicioniranih na ovaj način.

“Nismo se bavili onim što je OzBrien trebao reći na press konferencijama nakon toga”, rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da se Republika Srpska bori za svoju ustavnu poziciju i da od nje ne odustaje, da se to zna, te da ne može ići na skup i govoriti o nečemu što nije njen politički stav.

“Ja govorim ono što je moj politički stav, za razliku od onih koji smatraju da treba postojati neki neizabrani stranac, da ovdje diktira, mijenja ustave, zakone i čini razna čuda.” Smatram da su domaće institucije jedine relevantne za donošenje odluka”, rekla je Cvijanović.

Cvijanović je napomenula da je, osim vrlo upitnog članstva BiH u UN-u, vrlo problematično i to što je BiH na putu europskih integracija, te da nema suvereno upravljanje svim procesima donošenja odluka i u konačnici snošenje odgovornosti za vlastite odluke.

- Advertisement -

26 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

26 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Helez zaustavio smjenu Zorana Galića na sjednici Vijeća ministara BiH. Motiv nepoznat…

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, raspravljalo se o razrješenju Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-e, no odluka...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -