Petak, 20 rujna, 2024

Gradiška: Sinu su dali ime Obelix

Vrlo

GRADIŠKA – U 2023. godini u Gradišci su u maticu rođenih upisane 652 bebe, od čega je 308 djece roditelja koji žive u Gradišci, a ostalo su bebe iz drugih općina i gradova koje su rođene u gradiškoj bolnici.

Načelnica Odjeljenja za opću upravu u Gradskoj upravi Gradiška Božana Gluvić kazala je da je među novorođenim Gradiščanima 146 djevojčica i 162 dječaka, ali da u broj od 308 novorođenih ne ulaze bebe roditelja iz Gradiške koje su rođene u Banja Luka ili drugi gradovi.

Gluvić je dodao da je i 2023. godine bilo roditelja koji su svojoj djeci dali neobična imena.

“To su imena Nuh, Despot i Obelix, a najčešća imena koja su roditelji davali djeci su Mia i Sofija, te Lazar i Luka”, kazala je Gluvić.

Prema podacima Gradske uprave, u Gradišci je sklopljeno 276 brakova, 14 više nego godinu ranije, a umrlo je 576 stanovnika.

“Iako je broj umrlih manji za 32 osobe u odnosu na 2022. godinu, nastavljen je trend negativnog prirodnog priraštaja u Gradišci koji je prisutan od 2010. godine”, kazao je Gluvić.

U 2023. godini bilo je osoba koje su podnijele zahtjev za promjenu imena i prezimena i to uglavnom osobe koje žive u inozemstvu, no, dodaje Gluvić, najviše je slučajeva promjene prezimena kod žena nakon razvoda ili smrti supružnika.

Dodala je da je podneseno oko 40 zahtjeva za promjenu osobnog imena ili prezimena, od kojih su dva odbijena.

Gluvić je pojasnio da je zakonski moguće promijeniti ime maloljetniku, ali da je u tom slučaju potreban pristanak oba roditelja, kao i pristanak djeteta ako je starije od 10 godina, javlja Srna.

- Advertisement -

18 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Von der Leyen iz Poljske najavila 10 milijardi eura za poplavljena područja u srednjoj Europi

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u Wroclawu pomoć od 10 milijardi eura zemljama srednje Europe...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -