Subota, 19 listopada, 2024

Vladika Irinej: Vođe Islamske zajednice u BiH spremni su žrtvovati svoje vjernike

Vrlo

BEOGRAD – Episkop bački Irinej rekao je da se ponekad stječe dojam da su vjerski službenici Islamske zajednice u BiH spremni žrtvovati svoje vjernike za neostvariv projekt prve “čisto islamske” države u Europi.

“Znam za razne ekstremističke izjave niza vjerskih službenika Islamske zajednice u BiH. Moj je dojam, ne samo moj, da se ne radi o improvizaciji, o pojedincima, o hodžama-ekstremistima, nego o stvaranju zabune. , nemir i nesigurnost među pravoslavnim Srbima, posebno tamo gdje su u manjini, na području FBiH, gdje je živo sjećanje na srpsko stradanje u Drugom svjetskom ratu, na Pavelićevo cvijeće hrvatskog naroda, na Handžar diviziju. ..“, rekao je vladika Irinej u intervjuu za nedeljnik „Pečat“.

Biskup bački ustvrdio je kako se ponekad stječe dojam da oni uopće ne mare za živote svog naroda i svojih vjernika te da su ih spremni žrtvovati za neostvarivi projekt prve “čisto islamske” države u Europi koju imaju. mnogo puta pokazan tijekom proteklog nesretnog rata.

“Znam da obični ljudi, muslimani, kao i svi drugi, brinu za svakodnevni život, posao, školovanje djece, zdravlje. I njih brinu i uznemiruju takve izjave. Stoga je naš patrijarh potpuno u pravu kada upozorava da ni svećenici ni naši Ljudi trebaju odgovoriti na provokacije fanatika i ekstremista i apelirati na vjerske poglavare u Sarajevu, reis-ul-ulemu i sarajevskog nadbiskupa, da zajedno učine sve za mir i međusobno razumijevanje svih u Republici Srpskoj. i u cijeloj Bosni i Hercegovini“, kazao je biskup Irenej.

Podsjetio je da je Srpska pravoslavna crkva odlučila zamrznuti svoje sudjelovanje u radu Međureligijskog vijeća BiH zbog potpuno ignorantskog, zlonamjernog, a često i klevetničkog odnosa prema njegovim stavovima i potrebama.

“Uputili smo službeni dopis Sinodu tim povodom, ali je ostao bez ikakvog odgovora”, rekao je vladika Irinej.

Istaknuo je da je Međureligijsko vijeće nastavilo rad kao da je u punom sastavu i da, nažalost, ima podršku EU.

„Ako znamo da u Beogradu, a nažalost i u Novom Sadu, postoje političke stranke i `društvene grupe` kojima smeta postojanje Republike Srpske, kao što postoje `Srbi` koji se ponose time što Preziru srpski narod, posebno zapadno od Drine, čemu smo bili svjedoci proteklih dana, ne možemo se načuditi tom hodži iz tradicionalno ustaškog Kozarca“, rekao je vladika Irinej.

Bački biskup je istaknuo kako svjesno i savjesno tvrdi da postoje drugačija, autentičnija tumačenja Kur’ana od onih koja zastupaju bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i njegov nasljednik Husein Kavazović ili neki kozarački imam. .

Govoreći o Kosovu i Metohiji, vladika Irinej je podsetio da je patrijarh srpski Porfirije, u ime Srpske pravoslavne crkve /SPC/, prvi odlučno istupio protiv francusko-nemačkog koncepta rešavanja kosovsko-metohijskog problema, koji, kako je rekao je bilo opasno, riskantno čak i pogubno sa srpske strane.

“Kod odluke Crkva se drži duhovnog usmjerenja i gleda kakve sve okolnosti mogu biti u budućim vremenima, uzimajući u obzir sve mogućnosti. Crkva mora promatrati sve procese u kategorijama vječnosti, u kategorijama povijesti spasenja ljudskog roda, a ne u kategorijama međunarodne politike i geostrateških interesa, svakako ne u kategorijama ‘agendi’ napisanih tko zna gdje, koje lako mogu okrenuti Srbe protiv Srba”, rekao je vladika Irinej.

Kada je riječ o revizionizmu i licitiranju brojem jasenovačkih žrtava, vladika Irinej je istaknuo da će to biti golem udarac za cijeli srpski narod, ako se tome odmah ne prestane.

Jasenovački i drugi krvnici NDH bili bi djelomično amnestirani, ako ne i rehabilitirani, a njihove žrtve ponovno mučene i po drugi put posmrtno ubijene, rekao je vladika Irinej.

On je istakao da srpsko društvo, a posebno Srpska pravoslavna crkva, ima svetu dužnost da odgaja narod u kulturi bogoslužbenog, molitvenog sećanja na svete Hristove mučenike i sve one koji su postradali od ustaških krvnika.

Moramo govoriti i pisati istinu o masovnim zločinima u NDH, nadahnuti genocidnom idejom i ideologijom, moliti se svetim jasenovačkim mučenicima, čuvati sebe i sve što posjedujemo od mržnje i osvete kao velikog grijeha, rekao je biskup. zaključio je Irinej.

- Advertisement -

64 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

64 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zagreb u kazalištu provala: Braća Zeba kao moderni Robin Hoodovi postaju hit

U svijetu zagrebačke elite, gdje je broj apartmana s mramornim podovima gotovo jednak broju tajnih bankovnih računa, jedan bivši...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -