Srijeda, 18 rujna, 2024

Donald Tusk prisegnuo, slijede velike promjene u Poljskoj

Vrlo

Vlada novog poljskog premijera Donalda Tuska položila je danas prisegu pred predsjednikom, što je posljednji korak u prijenosu vlasti koji označava ogromnu promjenu nakon osam godina vladavine nacionalista, prenosi Reuters.

Nakon višegodišnjih sporova između Varšave i Bruxellesa pod prethodnom vladom, koju je predvodila stranka Pravo i pravda (PiS), imenovanje bivšeg predsjednika Europskog vijeća Tuska podiglo je nadu u bolje odnose s ostatkom Europske unije.

U govoru u parlamentu u utorak, Tusk je obećao da će osigurati milijarde eura za Poljsku koje je EU zamrznula zbog zabrinutosti oko vladavine prava.

Međutim, njegov zadatak bi mogao biti iskompliciran zbog sudaca imenovanih u okviru PiS-ovih reformi za koje kritičari kažu da su narušile neovisnost sudova i ovlasti da stavi veto na zakone predsjednika Andrzeja Dude, saveznika PiS-a.

– Morate biti optimistični – rekao je Tusk novinarima kad je krenuo na svečanost polaganja prisege u predsjedničkoj palači.

– Nadam se da imamo zajedničke ciljeve, čak i ako imamo različite puteve i iskustva. Nitko nema sumnje da trebamo služiti Poljskoj – kazao je on.

Poljski ustavni tribunal presudio je u ponedjeljak da je zakon o reformi pravosuđa koji je Poljska trebala usvojiti da bi pristupila fondovima EU neustavan./HMS/

- Advertisement -

5 KOMENTARI

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Obljetnica pokušaja oslobođenja Mostara od strane patriotskog Hamasa: Teroristi domorodci Hrvati ipak nisu iseljeni

Mostar – Dana 18. rujna slavimo nesvakidašnju obljetnicu – pokušaj osvajanja Mostara od strane patriotskog pokreta Hamasa koji je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -