Petak, 18 listopada, 2024

Početak suđenja Dodiku i Lukiću: Pravni cirkus u Sudu BiH

Vrlo

SARAJEVO – Sud BiH za danas je zakazao ročište na kojem će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i v.d. direktor “Službenog glasnika RS” Miloš Lukić trebao se izjasniti o optužnici za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita.

Iz Suda je priopćeno da će se Dodik i Lukić izjasniti o krivnji od 13 do 16 sati.Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je protiv njih podiglo optužnicu zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN-a. Dodikovi odvjetnici su u svojim prigovorima naveli da kazneno djelo za koje je Dodik optužen ne postoji, jer je Šmit ilegalac. Prethodno su dva puta odbijeni zahtjevi Dodikove obrane za izuzeće sutkinje Jasmine Dedović Ćosić, koja je potvrdila optužnicu i odbila prigovore.

– Ja ću se pojaviti pred Sudom BiH jer nemam pravo da se povučem i ovo je prilika da se Srpska oslobodi Sarajeva i BiH – rekao je Dodik.

Istaknuo je da ide braniti Republiku i da na ročištu očekuje degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu.

– Srpska će jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Provest ćemo nekoliko važnih aktivnosti u tom smislu – rekao je Dodik i dodao da će se braniti kao predsjednik Srpske, a ne kao Milorad Dodik.

Naglasio je da ide na montirani proces u Sudu BiH kako bi pokazao koliko je on neustavan i antizakonit, muslimanski i antisrpski, te koliko je mjesto za maltretiranje Srba i njihov politički progon.

Dodik je naglasio da je njegov motiv pojavljivanja na ročištu da dovrši cirkus koji ima svoju genezu od američkog veleposlanika Michaela Murphyja preko neizabranog stranca Schmidta, zatim preko muslimanske tužiteljice do muslimanske sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, koja bi, navodno, trebala biti objektivna provoditeljica pravde jednako onakva kakva je bila kada je branila Nasera Orića za upravo ratne zločine.

– Dedović je žestoki srbomrzac, željan osvete. Čekala je svoju priliku da pokaže kako godine “usavršavanja prava” nisu bile uzaludne, jer je konačno stranac nametnuo zakon, a ona ga je zgrabila da po njemu sudi i pokaže svoje “vrhunsko pravno znanje” – rekao je Dodik.

Naglasio je da su norme neizabranog stranca koje su nametnute spomenutom sucu i odvjetniku važnije od ustava njegove zemlje.

– Zato je Bosna i Hercegovina neodrživa, što i sama pokazuje. Dedović ne bira ni povod ni razlog za osvetu nad Srbima. Ona je to pokazala kada je oslobodila Orića za zločine koje je počinio i kada je zapovijedao jedinicama koje su rasparale utrobu malom Slobodanu Stojanoviću – rekao je Dodik.

Prilikom pisanja optužnice protiv mene, naglasio je Dodik, donijeli su i presudu.

– Nije to moj problem. Izložit ćemo ga najnižoj razini. Kako je moguće da sud pristane postupati po odredbama koje je nametnuo stranac koji za to nema ovlasti? Samo Parlamentarna skupština može donositi zakone. Ne postoji mogućnost da to učini netko drugi – naglasio je Dodik.

Na sceni je sveopći, po njima, konačni udar “sad ili nikad” na Republiku Srpsku i Srbe, s jasnom namjerom da se predsjednik Republike Srpske zatvori i zabrani politički rad.

– Upravo to – zabrana političkog rada govori o tome da je riječ o montiranom političkom procesu – naglasio je Dodik.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić rekao je da je optužnica protiv predsjednika Srpske nerazumljiva jer inkriminira kazneno djelo koje pravno ne postoji jer se građanin, koji je poslao notu iz zemlje koja nije potpisnica Daytonskog sporazuma, predstavlja kao zakonodavac.

– Onda ni to nije dovoljno, nego dodatno propisuje da, ako se sada ne poštuje taj neki njegov “zakon”, to predstavlja kazneno djelo. Toga nema nigdje u svijetu. Očekujem očitovanje da se optužnica ne može razumjeti, ukratko – kazao je Bubić.

O početku procesa protiv Dodika i Lukića oglasili su se i mnogi drugi predstavnici Srpske, a odvjetnik Ognjen Tadić istaknuo je da Sud BiH i Ustavni sud BiH ne poštuju Ustav BiH i istaknuo je kako će suđenje, koje počinje danas, biti suđenje i tim sudovima i Šmitu.

Prema Tadićevim riječima, ako Sud BiH i Ustavni sud BiH poštuju Ustav BiH, onda bi Sud pitao Ustavni sud da li je “Smitov kazneni zakon” u skladu s Ustavom i Ustavom BiH. europske konvencije i dobili bi odgovor da nije.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Sanja Vulić kazala je da je orkestrirani napad na institucije Srpske, predsjednika Republike i v.d. direktora “Službenog glasnika” predstavlja napad na cijeli srpski narod i Srbiju.

– Srbe nitko neće pokoriti, pa ni međunarodna zajednica, neki suci i tužitelji. Svaka osuda u ovom predmetu znači definitivan kraj Bosne i Hercegovine – kazao je Vulić.

Ona je istakla da suđenje Dodiku i Lukiću predstavlja nenormalnu situaciju kakva nije viđena u postdejtonskoj BiH – da se ljudima koji rade svoj posao sudi po nepostojećem zakonu.

– Nevjerojatno je da predsjednik Srpske, koji je radio ono što mu je posao, odgovara – zaključio je Vulić.

Petković

Odvjetnik Milan Petković rekao je da se optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, ako im se sudi po zakonima BiH, mora odbaciti i da će dobiti oslobađajuću presudu. Petković je rekao da su sve odluke koje je donosio Christian Schmidt ništavne jer je on nezakoniti visoki predstavnik, pa su samim time i njegove odluke nezakonite i ništavne.

- Advertisement -

26 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

26 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -