Subota, 19 listopada, 2024

82. godišnjica od masovnog ustaškog pokolja Srba u Sanskom Mostu

Vrlo

SANSKI MOST – U spomen kompleksu Šušnjar kod Sanskog Mosta obilježene su 82 godine od masovnog zločina u kojem su ustaše od Ognjene Marije do Ilindana (od 30. srpnja do 2. kolovoza) 1941. godine ubile 5.500 Srba i 50 Židova.

Održan je parastos, kojem je prethodila liturgija u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je danas da je stratište Šušnjar pokazatelj monstruozne genocidne politike Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja nikada nije nazvana pravim imenom. Ime.

– Bio je to sustavan i planiran genocid nad srpskim narodom – kazao je Egić. Podsjetio je da je na početku Drugog svjetskog rata ovo područje tadašnje Bosanske krajine bilo pretežno naseljeno Srbima te da se to nikako nije uklapalo u politiku NDH i državni plan koji je provodila – jednu trećinu pokrstiti. Srba u katoličanstvo, jednog ubiti, a jednog protjerati.

– Dio tog plana ovdje je proveden. U pravilu su zločine činili na velike srpske pravoslavne praznike. Ovdje je za tri dana ubijeno 5.500 šehida srpske nacionalnosti iz Sanskog Mosta – dodao je Egić.

Zamjenik načelnika općine Oštra Luka Duško Došenović kazao je kako se lokalne vlasti Sanskog Mosta pod izlikom da nemaju ljudstva i sposobnosti ograđuju od obveze održavanja spomen kompleksa koji je proglašen spomenikom od najvišeg interesa za Bosnu i Hercegovinu, te da je i ove godine općina Oštra Luka pokosila i uredila ovo mjesto stradanja.

– Ovdje na ovoj ploči je ime mog pradjeda Ilije Došenovića. Djed je pričao da su 1. kolovoza u naše selo došle snage NDH i odvele sve radno sposobne muškarce. Tada je i moj pradjed odveden i ubijen je ovdje 2. augusta – kazao je Došenović.

Milenko Stojinović kaže da je njegova majka Milica Vidović na današnji dan 1941. imala 11 godina kada je njenih desetero braće, stričeva i tetaka sakupljeno u selu Tominu i odvedeno na strijeljanje na Šušnjaru.

– Horor koji je proživjela kao djevojčica prenijela je na nas i dobro se sjećam njezinih priča iz djetinjstva. I ona je umrla, i uvijek ju je nosila kao poseban pijetet i zato naša obitelj ima poseban pijetet prema žrtvama Šušnjara i svake godine dolazimo odati počast našim šehidima – rekao je Stojinović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je da se ovaj zločin nikada ne smije zaboraviti. – Prije 82 godine na Ilindan ovdje su ustaški monstrumi mučki ubili 5.500 nedužnih Srba.

Jedini grijeh tih ljudi bio je što su bili Srbi i što su željeli slobodu. Da nikada ne zaboravimo i da nas zlo koje je zadesilo naš narod uvijek podsjeća – rekao je Borenović.

Istaknuo je kako je ljudska dužnost i obveza odati počast svim žrtvama koje su bile žrtve režima genocidne NDH, te da se mjesta i datumi stradanja pamte i zauvijek obilježavaju. Vijence i cvijeće položili su i predstavnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Narodne skupštine Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, Treće pješadijske (Republika Srpska) puka, općina Oštra Luka, Novi Grad, Krupa na Uni i Kostajnica, grada Prijedora i brojnih organizacija i udruženja proisteklih iz NOR-a i Domovinskog rata, a dio delegacija položio je vijence i cvijeće na spomenik u Naselje Milin Birt.

Prije dvije godine Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uvrstio je Šušnjara u kalendar 31 povijesnog događaja od republičkog značaja.

- Advertisement -

9 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Nema pripadnika Handžar divizije na Bleiburgu, gdje su?

Godina je 1945. Proljeće. Rat točnije pakao se bliži kraju, ali za mnoge ustaške postrojbe i civile koje su...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -