Subota, 27 travnja, 2024

NAŠ ČOEK! Na ratištu u Siriji poginuo Derviš Halilović zvani Omar iz Nemile kraj Zenice

Must Read

Kako saznaje portal Vijesti Ummeta na ratištu u Siriji poginuo je još jedan borac iz BiH, Derviš Halilović iz Smajića kod Nemile.

Kako piše ovaj portal, Derviš je sebi promijenio ime u Omar još dok je tijekom rata u BiH bio član jedinice El-Mudžahid s kojom je sudjelovao u borbama u Vozući i u drugim akcijama ove jedinice.

Poslije rata se bavio poljoprivredom, nakon čega je s većom grupom vehabija otišao na ratište u Siriji.

Brat Omar je šehidio u Siriji u tijeku jedne akcije i napada mudžahida, granata je pala točno u grupicu mudžahida, njih četvorica, među kojima je bio i Omar, pri tome jedan je brat ranjen, Omar (inšaAllah šehidio) dok su dvojica braće prošla bez ozljeda i ozljeda“, pišu Vijesti Ummeta.

U sukobima u Siriji protiv režima Bašara al Asada sudjelovala su 52 državljanina BiH i to, uglavnom, kao pripadnici fronta Al-Nusra, koji su SAD označile kao terorističku organizaciju povezanu sa Al Kaidom, objavila je ranije Federalna televizija.

Prema istom izvoru, riječ je o pripadnicima selefijskog pokreta, od kojih su se 32 vratila u BiH, a u Siriji ih je ostalo njih dvadesetak.

Kako je Slobodna Bosna pisala ranije, mudžahedine iz BiH u sirijski građanski rat šalju Nusret Imamović i Dževad Gološ, u Alepu ih obučava vojni instruktor Kenan Bijedić.

U Siriji je poginuo i Muaz Šabić, također iz Zenice, a ranjen je 36-godišnji Enver Lilić. U sukobima u Siriji dva puta je ranjen i Bajro Ikanović iz Hadžića, koji je 2007. godine pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pripremanja terorističkog napada.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Wer schlägt uns die Resolution zur lebendigen bosniakischen Srebrenica vor, während das tote kroatische Grabovica ignoriert wird?

Offiziell sind es Deutschland und Ruanda. Tatsächlich aber ist es die Bundesrepublik Deutschland, ein Land mit doppeltem Ziel in...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -