Nedjelja, 5 svibnja, 2024

SPC: Zabrinutost zbog državnog terora nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom

Must Read

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva (SPC) izrazila je duboku zabrinutost činjenicom da državni vrh Ukrajine provodi državni teror nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom i grubo krši temeljna prava i vjerske slobode s ciljem brisanja svih tragova izvornog Pravoslavlje u Ukrajini.

“SPC s dubokom zabrinutošću, tugom i bratskom ljubavlju gleda na stradanje svetaca u Ukrajini zbog pritisaka, nasilja i progona koje aktualna ukrajinska vlast provodi protiv kanonske Crkve, a time i nad većinom vlastitih građana. “, navodi se u saopštenju koje je potpisao Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije, kao predsednik Svetog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

SPC se nada da će i druge crkve i vjerske zajednice, kao i institucije i organizacije koje brinu o miru, pravdi i svakom redu u svijetu, osuditi flagrantno kršenje vjerskih prava i sloboda u Ukrajini.

Kako navode, odluka aktualnog državnog vrha Ukrajine da protjera mitropolita Onufrija, monaško bratstvo i duhovnu akademiju iz Kijevo-pečerske lavre nije ništa drugo nego sinonim zastrašujućeg državnog terora nad Crkvom.

“Ponašanje ukrajinskog državnog vrha svjedoči da je njegov stvarni, vjerojatno i krajnji cilj brisanje povijesnog sjećanja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini kako bi se promijenio kodeks i povijesni identitet koji je Crkva mukotrpno gradila i čuvala nad stoljeća, od Svetog kneza Vladimira do danas”, navodi se u priopćenju.

Kijevo-pečerska lavra sa svojim svetinjama, kako se dodaje, nije samo simbol i središte pravoslavne Ukrajine i “ruskog svijeta”, ma kako se taj pojam tumačio, nego i neiscrpni izvor životvorne duhovnosti za cijele pravoslavne crkve.

U priopćenju se, između ostalog, napominje da su progoni kulminirali posljednjih dana nasilnim oduzimanjem hramova u korist pseudocrkve raskolničke strukture, koja ima status svojevrsne “državne crkve” i neformalne inkvizicije.

Kao razlog navode najavljeno protjerivanje 250 redovnika i stotina profesora i studenata teologije iz Kijevsko-pečerske lavre, drevnog duhovnog izvora i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslavenskog kršćanstva i pravoslavlja u suvremenoj Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji, kao nadolazeći vrhunac terora.

Patrijarh srpski podsjeća da je jedina postojeća pravoslavna crkva u Ukrajini Ukrajinska pravoslavna crkva, na čelu s mitropolitom kijevskim Onufrijem, da ona nije “zaraćena strana”, već živa i aktivna Crkva Božja u jedinstvu vjere i liturgijskom zajedništvu. s Ruskom pravoslavnom crkvom i pravoslavnim crkvama.

Ratove, pravedne i nepravedne, vode države, a ne crkve, napominje SPC i podseća da je Ukrajinska pravoslavna crkva najveća verska organizacija u toj zemlji, priznata od svih pravoslavnih crkava u svetu i od svih neislamskih crkava i konfesija. .

S druge strane, dodaju, nekanonsku, raskolničku strukturu koja sebe naziva “Pravoslavnom crkvom Ukrajine”, a nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju samo četiri pravoslavne crkve, koje u smislu broj njihovih vjernika čini vrlo mali postotak pravoslavnog svemira.

U priopćenju je, između ostalog, izražena žarka molitva Bogu za prestanak bratoubilačkog rata u Ukrajini i za što skoriju uspostavu blaženog mira u njoj.

“S vjerom, nadom i ljubavlju iščekujemo pobjedu križa i uskrsnuće Kristovo nad silama tame, zla i smrti”, ističe se u priopćenju objavljenom na stranici Srpske pravoslavne crkve.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -