Ponedjeljak, 13 svibnja, 2024

Dodik nakon sastanka s Čovićem i Krišto: Imamo dogovor o europskom putu BiH, ali ne i o NATO-u

Must Read

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je potrebno riješiti pitanja oko kojih postoji suglasnost u Bosni i Hercegovini jer se svi slažu oko njezina europskog puta, ali postoje različita mišljenja o članstvu u NATO-u.

“O europskom putu i 14 prioriteta treba razgovarati i kako doći do konsenzusa. No, treba naglasiti da je BiH pregovaračka strana na putu u EU, a ne subjekt kao što je Johan Satler (šef EU-a). Delegacija u BiH) vjeruje”, rekao je Dodik nakon sastanka s predsjedateljicom Vijeća ministara Borjanom Krišto i zamjenikom predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

Istaknuo je da žele postići dogovor o proračunu BiH te da je na sastanku bilo riječi o razvojnim temama.

“Razgovori nikada nisu usmjereni protiv treće strane i želimo što prije formiranje Vlade Federacije BiH, kao i kvalitetan rad Vijeća ministara”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Kada je riječ o radu Vijeća ministara, Dodik, koji je predsjednik SNSD-a, ustvrdio je da je ostvarena dobra suradnja s HDZ-om Dragana Čovića te da je potrebno održati kontinuitet susreta s ostalim partnerima.

“Želim izraziti zadovoljstvo onim što je do sada urađeno po pitanju donošenja odluka u Vijeću ministara. Ono što smo do sada dogovorili je kroz odluke Vijeća ministara i provedeno i to treba nastaviti”, rekao je Dodik.

Navodi da je bilo riječi io kadrovskim rješenjima, te je istaknuo da će uskoro biti okončan proces izbora novog rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Dodik je rekao da je podržana inicijativa za održavanje sastanaka Vijeća ministara s vladama u regiji.

“Također smatramo da treba uvesti praksu da Vijeće ministara ima sastanke s entitetskim vladama”, dodao je Dodik.

Kazao je kako vjeruje da će Vlada Federacije BiH biti formirana što je prije moguće i da će Vlada Republike Srpske uskladiti određene politike i projekte s novom strukturom.

“Ovo treba dati novi sadržaj našim ukupnim odnosima i smatram da nema razloga za blokade. Ako neka banka iz Njemačke ili neka druga blokira sredstva za Republiku Srpsku, mi nismo spremni podržati projekte te banke u Federaciji. To bi trebalo da bude novi sadržaj”, rekao je Dodik. To će ostati politika i ubuduće sve dok se to pitanje ne riješi”, rekao je Dodik.

Naveo je kako se u većini slučajeva, kada je riječ o projektima, radi o kreditima, a ne donacijama te da postoje i drugi partneri koji financiraju projekte po povoljnim uvjetima.

Dodik je podsjetio na dogovor SNSD-a i HDZ-a da zajedno nastupe na razini BiH i da je to uspješno realizirana politička pozicija.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH i čelnik HDZ-a Dragan Čović smatra da će dinamika rada Vijeća ministara biti izraženija, istaknuvši da je sporna pitanja potrebno rješavati dijalogom.

“Danas smo dogovorili razgovore s drugim partnerima kako bi sve dogovorene točke došle na dnevni red Vijeća ministara, te da sjednemo ono što je sporno i otklonimo probleme”, kazao je Čović.

Govoreći o pristupanju EU i postavljenih 14 prioriteta, kazao je kako vjeruje da se nakon dogovora sve može uputiti u proceduru Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

“Nama je prioritet stvoriti ambijent da usvajanjem proračuna na razini BiH, ali i na drugim razinama, možemo normalno funkcionirati i da ne budemo u modusu odluke o privremenom financiranju. ”, istaknuo je Čović.

Ponovio je ranije izrečen stav da nema nesuglasica između SNSD-a i HDZ-a, kao ni između predstavnika ovih stranaka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim razinama, te dodao da su u proteklom periodu mnoge teme bile “u ladici” te da ovaj sastanak šalje poruku da su politički partneri spremni preuzeti odgovornost za sve procese.

Sastanku u Palati Republike nazočili su i premijer Srpske Radovan Višković, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i ministar finansija u Vijeću ministara Zoran Tegeltija.

- Advertisement -

19 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto se Federacija BIH raspala? Zato što su Bošnjaci poput Edina Garaplije progonjeni umjesto da su takvi bili partneri Hrvatima

https://youtu.be/229qQp593y8 U Mostaru je ovoga vikenda predstavljena knjiga pod nazivom "Tajni vilajet". Njen autor, Edin Garaplija, bivši visokopozicionirani obavještajac Službe...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -