Utorak, 7 svibnja, 2024

PADA FBIH VLADA: Sa SDP-om više neće nitko

Must Read

SARAJEVO – Savez za bolju budućnost BiH (SBB) najavio je danas da će najvjerovatnije prekinuti svoje pratnerstvo sa SDP-om na razini Federacije BiH, jer je nezadovoljan ulogom ove partije u Vladi FBiH.

Na ovu najavu SBB-a, iz SDA, koja je oporbena u Parlamentu FBiH, iako ima svoje ministre u Vladi, reagirali su izjavom kako su oni spremni umjesto SDP-a činiti dio nove federalne parlamentarne većine. Iz komentara o mogućim novim promjenama unutar političkih saveza u FBiH koje smo dobili iz najjačih političkih stranaka očito je da su suglasni samo u jednom: u ocjeni da je ovo kulminacija političkih problema u Federaciji, u kojoj još vladajuća većina u Parlamentu (SDP, SBB i dva HDZ-a) odavno ne podržava Vladu u kojoj su kadrovi SDP-a, SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Glavnog odbora SBB-a Fehim Škaljić, komentirajući činjenicu da su oba doma Vladi FBiH davno izglasala nepovjerenje, iznio je jučer niz kritika na račun Vlade i premijera Nermina Nikšića (SDP).

“Ovaj proces predugo traje, SBB izražava potpuno nezadovoljstvo ulogom SDP-a u Vladi FBH, pa je vrlo vjerojatno da ćemo s ovom strankom prekinuti partnerstvo”, rekao je Škaljić.

Vladu FBiH optužio je da ne radi na borbi protiv ekonomske krize, a premijera Nikšića kritizirao je što je najavio da neće doći na predstojeću sjednicu Zastupničkog doma.

“On je na godišnjem odmoru, iako se zna da su godišnji odmori i Vlade u onom razdoblju kada i Parlamenta. Treba reći da su proračuni brojnih općina i županija ugroženi, da se proračun FBiH održava vještačkim kreditom i da je stanje alarmantno”, kazao je Škaljić, dok nam je iz Nikšićevog kabineta rečeno da je premijer na putu i da ne možemo dobiti njegov odgovor na Škaljić optužbe.

U SDP-u, koji je u ožujku 2011. godine formirao Vladu FBiH sa SDA, NS RzB i HSP-om pa kasnije promijenio partnere i izabrao SBB, HDZ BiH i HDZ 1990, jučer su kazali da nisu iznenađeni najavom SBB-a.

“Razumijem nezadovoljstvo SBB-a, koji je dio parlamentarne većine FBiH, koja je izglasala nepovjerenje Vladi. Njihova najava napuštanja partnerstva je očekivana. To se često događa u predizborno vrijeme kada stranke većine najavljuju njeno napuštanje”, prokomentarisala je Besima Borić, zamjenik šefa Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ona kaže da stanje u FBiH jeste teško, ali da za to nije odgovoran samo SDP.

“Zato me u najavi SBB-a čudi to što su se u kritikama fokusirali na SDP”, dodala je Borićeva.

Mogući raskid partnerstva između SBB-a i SDP-a očekivan je za SDA.

“Zbog svoje isključivosti i nespremnosti da dijeli vlast s bilo kim, SDP nije u stanju zadržati nijednog partnera na duži period. Najvažnije je sada osigurati funkcioniranje institucija. Očekujemo da će SBB tu dati svoj doprinos, a SDA je uvijek bila opredijeljena za deblokadu i Vlade i Parlamenta “, izjavio je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, najjače oporbene stranke u ovom zakonodavnom tijelu.

Ističući da SDA nije cilj da godinu pred izbore ulazi u vlast, Osmanović je najavio da je njegova stranka ipak spremna razgovarati o tome da bude dio nove parlamentarne većine u FBiH umjesto SDP-a.

“Ne po svaku cijenu, nego isključivo zbog omogućavanja funkcioniranja institucija”, poručio je Osmanović, na što mu je Borićeva odgovorila da SDA u ovoj teškoj situaciji, “kojoj je i sama kumovala”, pokušava ubrati sitne političke bodove.

“Koliko je SDA stalo do funkcioniranja institucija dokazali su blokiranjem rekonstrukcije Vlade FBiH, kojoj je izglasano nepovjerenje, i blokiranjem kompletiranja Ustavnog suda traženjem zaštite vitalnog interesa pred istim ovim sudom”, naglasila je Borićeva.

Politička podrška Vladi FBiH oslabljena je i zbog sukoba unutar HSP-a, čija dva ministra, navodno, ne podržavaju više predsjednika svoje stranke Zvonka Jurišića.

Samo dijele novac

U HDZ BiH tvrde da su oni još za očuvanje aktualne većine u Parlamentu FBiH, koju čine sa kadrovima SDP-a, SBB-a i HDZ 1990, ali da ih ne čudi nezadovoljstvo SBB-a radom Vlade.

“Najava SBB-a je očekivana, ali što je alternativa. Ovdje su svi problemi nastali neustavnim i nezakonitim formiranjem Vlade prije više od dvije godine i sad samo imamo kulminaciju problema. Iako ovu Vladu nitko ne podržava, SDP u punom kapacitetu u njoj obnaša vlast i sudjeluje u raspodjeli resora i novca “, ocijenio je Marinko Čavara, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.

Naglasio je da HDZ BiH sada ni ne želi ući u Vladu FBiH, “čiji se rad sveo na raspodjelu novca mimo interesa građana”, nego im je namjera pokušati institucije vlasti vratiti u ustavne i zakonske okvire.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -