Published On: Tue, Sep 10th, 2013

PADA FBIH VLADA: Sa SDP-om više neće nitko

SARAJEVO – Savez za bolju budućnost BiH (SBB) najavio je danas da će najvjerovatnije prekinuti svoje pratnerstvo sa SDP-om na razini Federacije BiH, jer je nezadovoljan ulogom ove partije u Vladi FBiH.

Na ovu najavu SBB-a, iz SDA, koja je oporbena u Parlamentu FBiH, iako ima svoje ministre u Vladi, reagirali su izjavom kako su oni spremni umjesto SDP-a činiti dio nove federalne parlamentarne većine. Iz komentara o mogućim novim promjenama unutar političkih saveza u FBiH koje smo dobili iz najjačih političkih stranaka očito je da su suglasni samo u jednom: u ocjeni da je ovo kulminacija političkih problema u Federaciji, u kojoj još vladajuća većina u Parlamentu (SDP, SBB i dva HDZ-a) odavno ne podržava Vladu u kojoj su kadrovi SDP-a, SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Glavnog odbora SBB-a Fehim Škaljić, komentirajući činjenicu da su oba doma Vladi FBiH davno izglasala nepovjerenje, iznio je jučer niz kritika na račun Vlade i premijera Nermina Nikšića (SDP).

“Ovaj proces predugo traje, SBB izražava potpuno nezadovoljstvo ulogom SDP-a u Vladi FBH, pa je vrlo vjerojatno da ćemo s ovom strankom prekinuti partnerstvo”, rekao je Škaljić.

Vladu FBiH optužio je da ne radi na borbi protiv ekonomske krize, a premijera Nikšića kritizirao je što je najavio da neće doći na predstojeću sjednicu Zastupničkog doma.

“On je na godišnjem odmoru, iako se zna da su godišnji odmori i Vlade u onom razdoblju kada i Parlamenta. Treba reći da su proračuni brojnih općina i županija ugroženi, da se proračun FBiH održava vještačkim kreditom i da je stanje alarmantno”, kazao je Škaljić, dok nam je iz Nikšićevog kabineta rečeno da je premijer na putu i da ne možemo dobiti njegov odgovor na Škaljić optužbe.

U SDP-u, koji je u ožujku 2011. godine formirao Vladu FBiH sa SDA, NS RzB i HSP-om pa kasnije promijenio partnere i izabrao SBB, HDZ BiH i HDZ 1990, jučer su kazali da nisu iznenađeni najavom SBB-a.

“Razumijem nezadovoljstvo SBB-a, koji je dio parlamentarne većine FBiH, koja je izglasala nepovjerenje Vladi. Njihova najava napuštanja partnerstva je očekivana. To se često događa u predizborno vrijeme kada stranke većine najavljuju njeno napuštanje”, prokomentarisala je Besima Borić, zamjenik šefa Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Ona kaže da stanje u FBiH jeste teško, ali da za to nije odgovoran samo SDP.

“Zato me u najavi SBB-a čudi to što su se u kritikama fokusirali na SDP”, dodala je Borićeva.

Mogući raskid partnerstva između SBB-a i SDP-a očekivan je za SDA.

“Zbog svoje isključivosti i nespremnosti da dijeli vlast s bilo kim, SDP nije u stanju zadržati nijednog partnera na duži period. Najvažnije je sada osigurati funkcioniranje institucija. Očekujemo da će SBB tu dati svoj doprinos, a SDA je uvijek bila opredijeljena za deblokadu i Vlade i Parlamenta “, izjavio je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, najjače oporbene stranke u ovom zakonodavnom tijelu.

Ističući da SDA nije cilj da godinu pred izbore ulazi u vlast, Osmanović je najavio da je njegova stranka ipak spremna razgovarati o tome da bude dio nove parlamentarne većine u FBiH umjesto SDP-a.

“Ne po svaku cijenu, nego isključivo zbog omogućavanja funkcioniranja institucija”, poručio je Osmanović, na što mu je Borićeva odgovorila da SDA u ovoj teškoj situaciji, “kojoj je i sama kumovala”, pokušava ubrati sitne političke bodove.

“Koliko je SDA stalo do funkcioniranja institucija dokazali su blokiranjem rekonstrukcije Vlade FBiH, kojoj je izglasano nepovjerenje, i blokiranjem kompletiranja Ustavnog suda traženjem zaštite vitalnog interesa pred istim ovim sudom”, naglasila je Borićeva.

Politička podrška Vladi FBiH oslabljena je i zbog sukoba unutar HSP-a, čija dva ministra, navodno, ne podržavaju više predsjednika svoje stranke Zvonka Jurišića.

Samo dijele novac

U HDZ BiH tvrde da su oni još za očuvanje aktualne većine u Parlamentu FBiH, koju čine sa kadrovima SDP-a, SBB-a i HDZ 1990, ali da ih ne čudi nezadovoljstvo SBB-a radom Vlade.

“Najava SBB-a je očekivana, ali što je alternativa. Ovdje su svi problemi nastali neustavnim i nezakonitim formiranjem Vlade prije više od dvije godine i sad samo imamo kulminaciju problema. Iako ovu Vladu nitko ne podržava, SDP u punom kapacitetu u njoj obnaša vlast i sudjeluje u raspodjeli resora i novca “, ocijenio je Marinko Čavara, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu federalnog parlamenta.

Naglasio je da HDZ BiH sada ni ne želi ući u Vladu FBiH, “čiji se rad sveo na raspodjelu novca mimo interesa građana”, nego im je namjera pokušati institucije vlasti vratiti u ustavne i zakonske okvire.