Utorak, 7 svibnja, 2024

Harčenko odbija optužbe o pristranosti u BiH: Rusija je ‘zaštitnik’ Daytona

Must Read

Politički odnosi Ruske Federacije i BiH generalno se mogu ocijeniti prijateljskim. Nastavljen je politički dijalog, postoji međusobno razumijevanje, a to je potvrđeno i kao rezultat posjete ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije Moskvi krajem svibnja ove godine – izjavio je u razgovoru ruski veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.Podsjetio je da je tada potpisan sporazum o liberalizaciji viznog režima, što je u svakom slučaju korak naprijed u razvoju političkih odnosa.

– U svakom slučaju ne postoji nikakav problem koji je rezultat sukoba interesa između Rusije i BiH – kaže Harčenko. Kada su u pitanju događanja unutar BiH, navodi da Rusija kao članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) prati situaciju u BiH i, u okviru Daytona, traži da ima utjecaj samo na osnovu mogućnosti koju je Dayton dao, između ostalog i Rusiji, kao jednom od garanata implementacije Sporazuma.

– Poruka, odnosno djelatnost PIC-a, koju sam spreman objasniti više puta jeste da mi, kao Rusija, tražimo više političkih razmišljanja i više političkog dijaloga unutar Vijeća za implementaciju mira, u OHR-u, s visokim predstavnikom… i što manje, ako je moguće da ga uopće nema, tzv. mikromenadžmenta. To apsolutno nije zadaća PIC-a, to je samo trošenje napora i vremena. PIC je stvoren za politički dijalog i za pomoć, a to je najvažnije, stranama u BiH, bez ikakvog miješanja u unutarnje stvari, a kamoli za neke sitne stvari sa strane – rekao je ruski veleposlanik.

Uprkos tako izrečenom stavu, često se čuju optužbe da je Rusija pristrasna, da se postavlja kao “zaštitnik” Republike Srpske i njenog rukovodstva.

Veleposlanik Harčenko apsolutno odbija takve optužbe i navodi da je Rusija “zaštitnik” Daytona, odnosno međunarodnog prava i, naprimjer, da prilikom službenog susreta Sergej Lavrov-Zlatko Lagumdžija nije izrečen stav da je Rusija pristrasna ili jednostrana.

– Još jednom mogu da ponovim da je točka u našem razmišljanju Dayton, pri čemu su kritike uvijek moguće. Međutim, realnost je da osim Daytona za sada ne postoji ništa. U budućnosti su čak i neophodna poboljšavanja, ali naš stav je samo striktno na osnovu domaćih odluka i uzimanja u obzir realnosti. A sada očito unutar BiH ne postoji spremnost za neke promjene Daytona, bez obzira  na to da li je moguće nešto bolje – rekao je.

Što se tiče neispunjavanja zadataka svih strana u BiH kada su u pitanju reforme, Harčenko misli da problem nije vezan za Dayton, nego više za nepostojanje spremnosti svih unutar BiH da dođu do racionalnog kompromisa.

– Sada svaka strana misli na svoj interes, a kompromis je kada svaka strana nešto dobije i nešto gubi. To je zakon života. To je naša veoma jednostavna, ali za sada najvažnija poruka o bilo kojem pitanju, uključujući i presudu “Sejdić-Finci”, za koju je bitan dogovor unutar FBiH, jer je RS iznijela svoj stav – kazao je Harčenko.

Govoreći o ekonomskoj suradnji između dviju zemalja, ambasador Harčenko konstatira da napretka svakako ima, posebno ako se situacija uporedi sa stanjem kada je došao u BiH u septembru 2009. godine.

– Uspjeli smo napraviti nekoliko važnih koraka naprijed i Rusija je sada prisustna u cijeloj BiH, ali ipak nema potpune ravnoteže. Pitam se da li je ravnoteža između RS-a i Federacije ovdje uopće potrebna. Ovo nije matematika, ovo je ekonomija. S polazišta Rusije, bez obzira na to da li je neki projekt u RS-u ili Federaciji, u Rusiji se smatra da se ostvaruje u BiH. Kod nas, bilo u vladi bilo u biznisu, nitko ne pravi nikakve razlike, ne postoji nekakava politička želja ili strategija da se više surađuje sa Republikom Srpskom – rekao je.

Kaže, međutim, da je objektivna realnost da trenutno za biznis u Republici Srpskoj ima nekih pogodnosti i naravno da biznis koristi situciju, uključujući proceduru odlučivanja koja olakšava realizaciju projekata.

 

FENA

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Kako će zastupnici BH Hrvata koji budu glasali za izbacivanje Srba iz Vlade RH nazad kući za Ilindan ili Gospojinu?

Imate li vi neku ideju? Ili mislite da se oni više ne misle vraćati kući? Dobro Milas je ionako u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -