Srijeda, 23 listopada, 2024

KAO DJEDA MRAZU KAD TRAŽIŠ POKLONE: Dječak iz Federacije pisao Dodiku u Banja Luku

Vrlo

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na, kako je naveo, neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće BiH na samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

Bećirović je istakao da je “BiH nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija”.

“Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

Bećirović i Forto: Potrebno je intenzivirati saradnju svih nivoa vlasti

Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine.

Gospodin Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu, tako da je besmisleno uopće spominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i
Hercegovinu“, poručio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

 

No Bećirović se prevario ili nije čitao ustav i zakone BIH. Srpska je sukreator vanjske poltike BIH.

I Srpska i FBIH u svom ustavu imaju predviđeno vođenje vanjske politike. Srpska je osim toga potpisala poseban odnos sa Srbijom.

Tek je pristankom oba entiteta da se formira država BIH prenešen taj dio obveza na Komšića.

No čak i tada Spska bira članicu/člana Predsjedništva te je nadređema ministarstvu  vanjskih poslova.

- Advertisement -

19 KOMENTARI

guest
19 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -