Subota, 4 svibnja, 2024

Obrad Kesić: Amerika je protiv ukidanja RS

Must Read

Obrad Kesić , šef Predstavništva RS u Washingtonu , koje je registrirano prije deset dana , kaže da je RS u zadnjih šest ili sedam godina , vodeći koordiniranu akciju u Americi , već mnogo toga postigla .
Kako je istaknuo , nema više prijetnji od strane Amerike da će ukinuti RS i , štoviše , u određenim momentima se i brani i RS i poručuje svim onima koji prijete da to ne mogu ostvariti .
Govoreći o Predstavništvu RS , Kesić kaže da je prilikom registracije Predstavništva RS koristila model Škotske koja također ima svoje predstavništvo i koja ima slične ciljeve kao RS .
On ističe da je , iako službeno rade tek deset dana , bilo poziva malih i srednjih poduzeća koja traže partnere u RS te da će ekonomija biti glavni projekt na kojem će raditi .

NN : Kako trenutno u Americi gledaju na RS i hoće li biti teško popraviti njen imdidž ? Nije li se malo zakasnilo s tim ?

KESIĆ : Nikad nije kasno . Da se krenulo od početka i ova ured sama od sebe ne bi mogla preokrenuti ništa , ali već duže vrijeme postoji jedna koordinirana akcija u Americi od angažiranja odvjetnika koji su već duže vrijeme savjetnici RS i već je izgrađen bolji temelj za odnose s Amerikom pa mislim da se vide ti rezultati . Poslije šest ili sedam godina rada imate situaciju da više nitko ne prijeti od strane Amerike da će da se ukine RS , čak se i brani RS i govori onima koji prijete RS da to ne mogu ostvariti . To je potpuno drugačija priča i nema više izravne prijetnje za RS . Institucija Visokog predstavnika zbog aktivnosti institucija RS je potpuno marginalizirana i ne znam tko više shvaća mogućnost da se visoki predstavnik umiješa na neki način , iako njegov ured i osobe koje rade non – stop traže razlog za svoj ​​opstanak . Visoki predstavnik bi isto tako volio da se vrati u život , ali svi su svjesni da nema podršku .

NN : Što konkretno radi Predstavništvo RS u Washingtonu i koje su to tvrtke koje su zainteresirane za suradnju i ulaganje u RS ?

KESIĆ : U ovom momentu sve aktivnosti se vezuju za projekte , a to je ekonomski projekt privući pažnju investitora . Nećemo govoriti o milijardama i velikim tvrtkama , ali realno postoji prostor među malim i srednjim tvrtkama koje sada ulažu međunarodno . U ovo kratko vrijeme imali smo tri konkretna projekta . Postoji jedna tvrtka zainteresirana za rudarstvo i izgradnju rafinerije zlata . Već smo u komunikacija s njima i Vladom RS da vidimo da li je moguće ostvariti suradnju . RS nije bogata zlatom , ali bi bila regijske centar s novim tehnologijama . Zainteresirana je i tvrtka koja traži partnere za ” mins produkciju ” , odnosno spajanje metala koji se koriste za alate , a kontaktirani smo i od strane jedne tvrtke koja je patentirala utege za fitness , odnosno rusko zvono , i sada traže nekoga tko može to raditi . U kontaktu smo s Vladom RS i vidjećemo što će biti od svega toga . Ekonomska priča nam je glavna , a uz to ide kontakt sa dijasporom koja želi pomognu RS i popravljanje imidža i stvaranju pozitivne slike kako bi se objasnilo što je RS , jer su mnogi u zabuni . Čak iu Kongresu dođe do zabune i misle da je to Srbija .

NN : Odlazeći američki veleposlanik nedavno je oštro kritizirao RS i njenog predsjednika . Je li to radi kao pojedinac ili govori u ime američke administracije ?

KESIĆ : Tko god govori o tome da se Amerika bavi pitanjem Balkana , taj ne govori istinu , a da netko govori iu ime administracije , to je nemoguće . Nova ekonomska realnost ne omogućuje da se Amerika bavi sporednim regijama kao što je to bilo devedesetih godina , kada je bila jedina supersila . Pitanje Balkana ostaje srednjerazrednim i nižerazrednim činovnicima i onda bi oni , naravno , voljeli da mogu upravljati kako će vlade da se formiraju , kako odlučuju . Iz frustracija zašto im ne ide kako su oni navikli ranije , kažu , ova politička opcija ne valja i oni nisu dobri suradnici . Oni su isto svjesni da ne mogu da odlučuju i da promijene kurs .

NN : U RS se sve češće spominju neki Međunarodna planovi i da je poslije Kosova ona na redu za uređivanje . Koliko je realno da se to dogodi ?

KESIĆ : Nadam se da neće biti ugrožena RS , pošto je puno ostvareno zadnjih godina i postignuta je jedna vrsta konsenzusa oporbe i vlasti kada je u pitanju pozicija RS . Ovi izbori koji će biti sljedeće godine , nadam se da neće poremetiti odnos opozocije i vlasti po pitanju RS samo zbog parcijalnih interesa političara . Poznajući te ljude i iz oporbe i iz vlasti , mislim da građani RS mogu biti sigurni da tu postoji odgovornost prema RS koje , nažalost , nema u Srbiji . Mislim da u RS postoji nešto što ohrabruje sve ljudi koji žele dobro RS , bilo da žive ovdje ili u inozemstvu . Svi imaju jednu želju da vide jaku RS , funkcionalnu , koja jamči dobar standard svojim građanima i nadam se da je sve krenulo u tom smjeru , kada ne bi bilo miješanja sa strane , puno lakše bi se sve ostvarilo . Međunarodni dužnosnici neće priznati da su oni iskomplikovali svaku situaciju , ekonomsku i političku . Visoki predstavnik je kršio volju birača i institucija .

NN : Američka administracija i dalje pokušava utjecati na odnose u BiH i pokrenuli su proces uređenja FBiH . Da li imaju snage nešto postići ?

KESIĆ : Nemaju . Bez volje građana koji tamo žive , ne može se doći do dogovora . Sada smo u situaciji , koliko ja vidim , da hrvatski narod u BiH bude još više ugrožen u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum .

NN : Može li Hrvatska utjecati na to ?

KESIĆ : Nisam siguran , kao što je Srbija morala da skloni sve prepreke na putu ka EU , tako se i Hrvatska ponašala prema Hrvatima u BiH . Sada je , kao članica EU , u malo drugačijoj poziciji , ali kao država ne može previše i može više nego što je do sada mogla.

Registracija Predstavništva

Obrad Kesić , šef Predstavništva RS u Washingtonu , kaže da je kao građanin Amerike razočaran zbog procesa koji je prošao kako bi registrirao Predstavništvo RS .
” Pitanja u formularu su takva da zadiru u osobni život , od moje kućne adrese do toga da li ćemo nekome davati pare , novinarima , političarima , marketinškim agencijama itd. . Sve troškove moramo prijavimo , pa čak i ime firme koja nam pravi posjetnice ” , kaže Kesić .
On ističe da je najveći šok bio kada je otišao platiti taksu za registraciju Predstavništva .
” Rekli su mi da čekam račun , ali htio sam na licu mjesta to učiniti i kada sam otišao da platim tu taksu , na vratima je pisao Odjel za kontrašpijunažu ” , kaže Kesić

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -