Petak, 18 listopada, 2024

ČEMU TEORIJE ZAVJERE? Nitko kao Srbi ne bi trebao podržati zajednički udžbenik povijesti u BIH

Vrlo

Najava visokog predstavnika Christiana Schmidta da će se angažirati u izradi udžbenika povijesti objava je rata, smatra povjesničar Čedomir Antić, ne precizirajući kome točno Schmidt objavljuje rat, no iz Antićevih izjava može se zaključiti da je mislilo se na Srbe.

Antić u intervjuu za Glas Srpske neprestano ponavlja narativ koji već više od 30 godina slušamo od političara iz Srbije i RS o tome kako se cijeli zapadni svijet urotio protiv Srba, kako ih pokušava istrijebiti i asimilirati ih, s ciljem njihova nestanka. Antić ponavlja i teze o “stoljetnim ognjištima” srpskog otpora okupatorima i opstojnosti, o povijesnoj veličini i svim onim mitskim tezama koje se mogu čuti od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća.

Relevantna je njegova tvrdnja o motivima zbog kojih se Schmidt navodno želi umiješati u izradu udžbenika povijesti.

– Svaka država samostalno uređuje određena pitanja, ograničena samo svojim ustavom i međunarodnim zakonima. Bosna i Hercegovina je država u kojoj suverenitet dijele tri naroda. Pitanje javnog obrazovanja je ključno pitanje za opstanak jednog naroda. Pravdajući svoj autoritarni, asimilacijski i nasilnički pohod, Christian Schmidt u biti teži rušenju ustava Bosne i Hercegovine i asimilaciji srpskog i hrvatskog naroda. Istovremeno, u svijetu koji je odavno prihvatio postmodernističku i strukturalističku tezu da povijest pišemo na temelju izvora i da historiografija donosi tumačenja, a ne istine, on se pojavljuje kao netko tko će donijeti “istinu” narodima u Bosni. i Hercegovine i omogućiti njihovo pomirenje. Ovo što on radi nije, nakon svega što se dogodilo, izvjesno, naivno neznanje, već zločinačka namjera. Nastojanje da se stvori “bosanska nacija” umirući je refleks zapadnog imperijalizma, tvrdi Antić.

- Advertisement -

8 KOMENTARI

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

8 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

SKEJO: Država daje prostor Prijovićki, ali za Thompsona nema mjesta?

Nakon nedavne konferencije za tisak, Udruga IX. bojne HOS-a izrazila je svoje duboko nezadovoljstvo načinom na koji se njihove...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -