PARANORMALNO: Izbriseš jednu ustašku ulicu u Mostaru pojavi se nova

Vjekoslav Vrančić – posljednji je “preživjeli” Ustaša Zapadnog Mostara

Čestitke “pljušte sa svih strana, ali niko se nije pozabavio time da provjeri da li su ostale još neke od ulica koje i dalje nose nazive po ustaškim zločincima. To je, umjesto gradskih vijećnika učinio mostarski novinar i aktivista Sanel Kajan.

U svojoj objavi na Facebooku naveo je samo neke od “ustaških odličnika” koji se i dalje “šepure” u Mostaru.

“Koliko je Komisija Gradskog vijeća Mostara traljavo obavila svoj posao, a potom i cijelo Gradsko vijeće, govori činjenica da je Mostar još daleko od „grada koji treba biti primjer“ i koji se, eto, oslobodio naziva ulica datim po nacistima, fašistima i ustašama.

Šta je gospodo i gospođe gradski vijećnici s ulicom Vjekoslava Vrančića, na Panjevini u Mostaru?!

Pošto većina vas nema pojma ko su ljudi čija imena nose mostarske ulice, treba vas upoznati:

Vjekoslav Vrančić je bio visoki ustaški dužnosnik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Nakon proglašenja NDH 1941. obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, a 1942. Ante Pavelić ga imenuje izaslanikom pri Drugoj talijanskoj armiji. Vrančića je odlikovao Hitler za zasluge u planiranju koncepta masovne deportacije.

Nakon propasti NDH Vrančić je pobjegao u Argentinu koristeći krivotvorene isprave. U Argentini je ostao sve do svoje smrti, u Buenos Airesu 1990. godine. Bio je aktivan u ustaškoj zajednici u Argentini, te je postao potpredsjednik tzv. hrvatske “vlade u egzilu” na čijem je čelu bio Ante Pavelić. Vrančić je bio uključen i u terorističke aktivnosti koje su provodile ekstremno desničarske skupine u Argentini.

A vi imate hrabrosti da se hvalite kako ste „Mostar oslobodili ustaških ulica“?!, napisao je Kajan na Facebooku, a potom i dodao još neke “zanimljive” podatke:

“Nisam detaljno pogledao sve nazive ulica u Mostaru. To je valjda bio posao gradskih vijećnika. Kojeg očito nisu uradili.

 

I doista Kajanovoj objavi se nema što dodati. Ako je OHR konačno dopustio gradskim vlastima da sami donesu odluku, OHR koji je čuvar nacističkih ulica u Mostaru sve ove godine, OHR koji ga je zamrznuo, i Mostar i njegove ulice, na punih 12 godina i ako se Gradsko vijeće konačno prihvatilo odluke brisanja tog polusvijeta iz mostarske stvarnosti, kako je moguće da nisu zatražili da im se dostavi spisak svih ulica i da stručna komisija izbaci sva U i nazi imena?

Hoćemo li i nakon brisanja Vjekoslava Vrančića gledati za par dana opet neki novi status nekog novog Kajana o tome kako se pojavio još jedan ustaški sokak?

Kajan je svojoj objavi dodao i Stepinca i Brunu Bušića. No to su kajanizmi koje nije potrebno ni komentirati.

Ili bi netko mogao zaključiti da je i Amerika  ustaška država. Jer usred SAD-a postoji aleja Alojzija Stepinca. I da je Stepinac kao ustaški vikar dao ubiti svog brata. “Kojeg su ubili Ustaše”

Bruno Bušić nije bio nikakav vođa nikakvog ustaškog pokreta. Rođen je 1939 godine. A prema Kajanu već je kao dvogodišnjak provodio rasne zakone u NDH. Valjda.