Petak, 3 svibnja, 2024

Helez: “U Novom Travniku upisano samo 49 hrvatske djece”, Lovrinović: “To je posljedica 1993. godine”

Must Read

Prilikom rasprave o Prijedlogu zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. došlo je do žestoke rasprave između zastupnika Zukana Heleza (SDP) i Nikole Lovrinovića (HDZ).

Nikola Lovrinović je optužio Zukana Heleza da je zlonamjeran prilikom iznošenja određenih podataka, prenosi “Avaz“.

Nakon toga je repliku uzeo Zukan Helez.

“Ne znam postoji li rečenica koju bilo koji stručnjak može okarakterizirati kao zlonamjernu jer sam iznosio egzaktne podatke. To što Vas boli, što ste vi odgovorni za to, to je nešto drugo. Evo reći ću Vam sada za Novi Travnik: 135 bošnjačke, 49 hrvatske upisane u prvi razred. Vi ste tamo ključni akter, imate načelnika općine, ključna ste politička osoba u Novom Travniku. To je Vaša sramota. Siguran sam da se nitko nije iselio zato što Dragan Čović nije član Predsjedništva BiH”, rekao je Zukan Helez.

Uslijedio je odgovor Nikole Lovrinovića:

“Gospodine Zukane neka je Vas sramota, ovo ste vi nama i napravili agresijom na naša sela i naselja, napadom, protjerivanjem i tako dalje. Ovo je Vas sramota, a ne nas. Ovo je posljedica onog što se događalo 1993. godine. Naravno da nas boli, patite nas vi i Vaša stranka najviše. Patite nas 20 godina da ne možemo imati svoja prava, nemamo mogućnosti, nemamo načina, vječno svaljujete na nas”.

Konstantan pad

Podsjetimo, prvi razred redovnih osnovnih škola s područja Grada Mostara za školsku 2022/2023. godinu je upisano ukupno 965 učenika, informacija je Odjela za društvene djelatnosti o kojoj će biti izviješteni vijećnici mostarskog Gradskog vijeća.

Najviše je učenika upisano u Osnovnu školu Ilije Jakovljevića (86) i Ivana Gundulića (85) te u Osnovnu školu Petra Bakule (77).

Niti jedan učenik nije upisan u prvi razred Osnovne škole Omer Maksumić Podvelež, a gledajući ukupan broj upisanih prvašića u mostarske osnovne škole, bilježi se pad u odnosu na ranije godine. Tako je lani u prve razrede bilo upisano 984 djece, dok je u školsku 2020/2021. godinu bilo upisano 999 djece.

Školske 2019/2020. godine u klupama prvih razreda osnovnih škola bilo je 925 djece dok su dvije godine ranije bilježile preko 1.000 učenika – u 2018/2019. -1.029 i u 2017/2018. – 1.023 učenika.

- Advertisement -

64 COMMENTS

          • Komšić poluhrvat srpkinje nemogu odgoit hrvata,Miletić hrvat rođen od oca Jovana i majke Fatime glavaš fejzić šahinović neka se svi bošnjaci izjasne hrvatima i problem rješen ulaze odma u eu mogu ić kud hoće dobivaju i more lagumđija je tamo već kupio zgradu ovako će biti samo dobro bookiruu

        • šta da ti neradnike nabrajam ta i sam vidiš do kud je doveo nerad a u vlasti isti od devedesetih,sad kad nema robova iz Bosne ,kmeče heljp Europa i Ljubić i Čović itd.

  1. Sta islamisti rade vrse prebrojavanje,eto to su oni isti koji su 92 bjezali od srba i slobodno setali preko nase teritorije za hrvatsku i nazad,eto zapmtite sad i za vazda te dobre bosnjane.

    • Zapamtili su i dobri Bošnjani vaš nož u leđa u najtežem momentu po opstanak našeg naroda i države BiH. To vam je najveći problem. Ne možete se više uhinjit.

      • Koji to nož u leđa ,de ne kaki.Mi vas ne trebamo ,slobodno u tursku ,tamo ste svoji na svome .
        Samo ste nam teret ,ne može se svama apsolutno ništa ,kočite razvoj BIH.
        Davno bi ušli u EU i NATO da nije muslimana i ove njihove politike krađe i podvaljivanja.

        • Ja sam zivi sudionik tog perioda i dobro pamtim kad su muslimanske izbjeglice iz Istocne hercegovine stigle u Mostar jedan dio se smjestio u Dzacki dom a jedan dio u Hotel Soko,i tad to je bilo 8mjesec 92 su poceli stavljati zastitne vrece sa zapadne strane a srbi su gadzali sa istocne,i tad se znalo skime ste se vi htjeli obracunati to je gola istina kao sto je istina da hrvatsko rukovodstvo od lopovluka nine imalo vremena da se bavi sa vama,i ti izdajnici nisu odgovarali,ali je istina da ste vi ti koji ste poceli rat vi dobri bosnjani ali u kurcu.

          • Da, kako da ne. I da smo zli i kvarni toliko, stvarno je trebalo biti idiot pa otvoriti drugi front a nemaš sredstava ni da držiš jedan front. Priče za malu djecu. Na stranu, što sam takođe direktni sudionik događaja u Srednjoj Bosni i iz ličnog iskustva znam genezu sukoba tu.

          • Kakvi ste bili onda, takvi ste i sada. Sada ne možete politički uništiti RS, pa ste se okrenuli politički uništiti Hrvate u F BiH. Prije u ratu Srbima niste uspijevali obiti pera, pa ste udarili na Hrvate. Zli ste i kvarni toliko da se to riječima ne da opisati.

          • Nisu porvaceni BOSNJACI politički NAROD već katolički teroristi vojno poraženi..presuda Hag u.z.p. SAVEZNICI GENOCIDASA i izdajnici Bosne kao države…teza je u ratu izdaja, dobro ste prošli…

          • Čergari koji se umile dok te trebaju i ciganija arapska kada su nemočni onda su sakriveni u mišijim rupama! Kao što su 1995g gmizali i išli za Hrvatkom vojskom i Hrvatskim Viječem Obrane dabi krali srpske frižidere i šparete da bi kasnije kazivali kako su oni tj čergari došli do Banja Luke što nije istina jer za cigane je laž normalna stvar!

      • Blento da hrvati nisu vratili srbima centrale elektro mrkonjić i šipovo rs bi ti bio na kobiljoj glavi travaji bi se okrećali na stupu tuđmanu zahvali što možeš normalno u goražde.

  2. U srednjoj Bosni Hrvatima se desava ono sto se desilo Hrvatima u Vojvodini i Boki Kotorskoj.Nestali su.To ce se prelijevati sve juznije I juznije ukoliko se teritorijamo ne organiziramo.Sve drugo su price,a dokaz je Novi Travnik.

    • Ima u švedskoj i nizozemskoj još bolja za bošnjake .Eno ih kažu tamo puni razredi .Sve kipti od njih ,uskoro će biti švedska bošnjacima ,to ti je najnovija parola .

  3. Pa i u Srebrenici i Potočarima je upisano tek 15tak muslimanske đece dok je srpske djece daleko više!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

UMJETNA INTELIGENCIJA: Ako se DP suočava s dilemom između prihvaćanja HDZ-ovih uvjeta ili riskiranja ponovljenih izbora, to bi moglo značiti da su već pali...

Ako se promatraju pregovori nakon izbora, njihove minutaže i sastavi izaslanstava DP-a kada šalju ljude na nogeHDZ-u i s...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -