Published On: Pon, lip 27th, 2022

Klima majstori odabrali najbolje klime, evo popisa

Za sve one koji trebaju klimu, a ne znaju koju marku i model izabrati, u pomoć smo pozvali najbolje stručnjake za klima uređaje na Trebam.hr.

Ljeto stiže, temperature rastu i klima uređaji su ponovo aktualni. Za sve one koji trebaju klimu, a ne znaju koju marku i model izabrati, u pomoć smo pozvali najbolje stručnjake za klima uređaje na Trebam.hr.

Inače, Trebam.hr je vodeća online platforma za povezivanje onih koji traže usluge s lokalnim izvođačima iz cijele Hrvatske. Svakodnevno pomažu na stotine korisnika pronaći izvođače različitih usluga, od geodeta, električara, keramičara, fasadera do dizalica topline, solarnih  elektrana, servisa za čišćenje i usluga cateringa.

Od svojih suradnika, klima majstorima saznali su koji klima uređaj preporučujete klijentima za rashlađivanje stana od 60 m², koji za rashlađivanje jednog kata kuće od 100 m² te koji je uređaj najbolji za grijanje i preporučuju li prijenosne klime. . Sudjelovalo je 14 stručnjaka.

Najbolji klima uređaji za stan

Za stan ili apartman od 60 m² dovoljna je mono split klima koja se sastoji od jedne vanjske i jedne unutarnje jedinice jer se ne hladi stalno cijeli stan, već samo određeni dijelovi, npr. tijekom dana hladi se samo dnevna soba. Adekvatna snaga uređaja za tu kvadraturu u normalnim je uvjetima oko 3,5 kW.

Prvi izbor Trebam.hr majstora je Midea Xtreme Save MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW, snage 3,5 kW, energetski razred: A+++ uz jamstvo od tri godine. Majstori također preporučuju Gree Lomo GWH12QC/GWH12 i Korel Nexo II KOR32-12HFN8-IX.

Najbolji klima uređaji za kuću

Za kuću od 100 m² s više soba idealan je multisplit sustav, odnosno komplet jedne vanjske jedinice i više unutarnjih. Ako se radi o prosječnoj kući s dnevnom sobom od 35 m² i dvije spavaće sobe od cca 20 m², a mogućnosti montaže uređaja su uobičajene, onda se preporučuje staviti jednu zidnu unutarnju jedinicu od 3,5 kW, dvije od 2.5 kW, te jednu vanjsku jedinicu od cca 7 kW.

Umjesto trial sustava uvijek možete u svaki prostor staviti odvojeni mono split uređaj sa svojom vanjskom jedinicom.Ako želite rashlađivati samo jedan veći prostor u kući, najbolja je opcija snažniji mono split uređaj od cca 5 kW. Međutim, za prostore veće od 60 m² obično je bolje staviti dvije manje klime kako bi hladan zrak bio bolje raspoređen.

Prvi izbor  majstora je Mitsubishi multi-split uređaj AP35VG + AP25VG (2x) + MXZ-3F68VF3, a preporučuju i Mitsubishi Electric Power Inverter MSZ/MUZ-AP35VG,  Fujitsu Super Eco Inverter ASYG18KMTA/AOYG18KMTA i Hyundai Performance Inverter Plus HRH-18BMV/HRO-18BMV.

“Hyundai klime imaju dobru cijenu u odnosu na kvalitetu i opremu, ne rade ništa lošije nego Haier, Toshiba, Mitsubishi, Daikin, Fujitsu… A razlika u cijeni je poprilična. Rekao bih čak da rade bolje i tiše”, ističe jedan od majstora za klime Mladen Cestar iz Pro Tronik Sistema.

Najbolji klima uređaj za grijanje

Za grijanje vam je potreban klima uređaj s inverterom – tehnologijom rada u grijanju na temperaturama okoline ispod nule. Inverterska tehnologija omogućuje rad kompresora na način da održava postignutu temperaturu. Tako štedi energiju, što je najvažniji moment pri odabiru sustava grijanja. Područja s umjerenim zimama, kao što su Dalmacija, Istra i primorje, posebno su zahvalna za grijanje na klima uređaje.

Prvi izbor majstora je Hitachi RAK-35RPE/RAC-35WPE, a preporučuju i Mitsubishi Electric Power Inverter MSZ/MUZ-AP35VG i Midea Xtreme Save MSAGBU-12HRFN8-QRD1GW Daikin Comfora FTXP-35M9/RXP35M

“Midea Xtreme ima čak dva grijača u vanjskoj jedinici i optimiziran je za grijanje. Vrlo je efikasan kao primarni izvor grijanja na niskim vanjskim temperaturama, a primjeren je i za obalu i za kontinent. Optimizirane lopatice ventilatora i zračni kanali ovog klima uređaja pružaju jednak protok zraka s 30 % manje potrošnje energije u odnosu na klasičan klima uređaj”, ističe Mladen Rogošić iz Rogošić klimatizacije.

Prijenosne klime

Većina majstora s kojima smo razgovarali ne preporučuje prijenosne klime jer imaju puno nedostataka u odnosu na klasične klime. Puno su bučnije u radu, isijavaju toplinu u režimu hlađenja, što rade preko crijeva koje treba provesti kroz otvor zida, odškrinuta vrata ili prozor. Preporučuju ih kad nema drugog izbora. Primjerice u starim gradskim jezgrama gdje nije dopušteno montirati vanjske jedinice.

“Klijentima koji trebaju prijenosnu klimu preporučujem modele Gree Mona i Haier AM12AN1LAA”, kaže Marijan Kresić iz Klimatizacije Medo.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
pametnjaković
pametnjaković
1 mjesec prije

Naj bolje klime su ujedno i naj skuplji delux modeli od bilo koje firme
Koliko para toliko muzike
Sve ostalo su priče za malu djecu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  pametnjaković
1 mjesec prije

E vo citam ona Sdp ova gradonacelnica Sarajeva koja vrijedza sve sto nije islamsko gradi Sky waij za Crne labudove u Sarajevu za one koji su odvodili iz svojih stanova nemuslimane na stratista ,a koji zbog petroldolara nikad nisu presudjeni,Allahu ekber.

bleso
bleso
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Imam blagi osjećaj da si promašio temu

Samo BiH🇧🇦
Samo BiH🇧🇦
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Ja sam crni labud . Mi nikad i nikog niti iz jednog stana nismo odveli jer smo uvijek isli na najopasnije linije..nijedna tuzba protiv crnih labudova ne postoji.