Utorak, 7 svibnja, 2024

PILČIĆ: Ozračje straha i neizvjesnosti već dulje vrijeme je prisutno među hrvatskim pukom u BiH

Must Read

Generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić oštro je u utorak osudio uvrede zamjenika gradonačelnika Prijedora koji je na Uskrs poručio da se gnuša katoličkog klera i Vatikana zbog njihove uloge u stradanju Srba kroz povijest čime je uznemirio tamošnje Hrvate katolike.

“Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili”, napisao je na svom Facebook profilu na Uskrs zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Na takvu objavu slijedila su reagiranja.

Kovačevićev istup “grub je i necivilizacijski čin” kojim je na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje malobrojnih Hrvata katolika koji još žive na području Prijedora, reagirao je konzul Piličić na svom Facebook profilu.

Dodao je da su Hrvati katolici u Prijedoru uznemireni tim riječima netolerancije i netrpeljivosti te je od njihovih predstavnika doznao da strahuju u vezi sadašnjeg i budućeg života na tom području.

“Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već dulje vrijeme prisutno među hrvatskim pukom”, dodao je Piličić.

Izrazio je očekivanje da će se poduzeti mjere protiv zamjenika gradonačelnika Prijedora i pohvalio reakciju gradonačelnika Slobodana Javora koji se ogradio od neprihvatljivih riječi i stavova svoga zamjenika te ih javno osudio.

Gradonačelnik, koji je iz stranke SNSD-a, u uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima iskazao je potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela.

Istup zamjenika gradonačelnika Prijedora osudio je i hrvatski potpredsjednik RS-a Josip Jerković kazavši da se na taj način potiču netrpeljivost i strah kod Hrvata kao s početka 90-ih godina.

U Prijedoru je nedugo nakon istupa zamjenika gradonačelnika Željka Kovačevića pokrenuta peticija za njegovom smjenom.

Prijedor je mjesto u kojemu je tijekom rata počinjen jedan od najvećih masovnih ratnih zločina nad Hrvatima. U selu Briševu u ljeto 1992. godine srpske snage ubile su 68 hrvatskih civila./Hina/HMS/

- Advertisement -

10 COMMENTS

  1. RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI vjerski TERORISTički KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne ,Na genocidu BOSNJAKA i HRVATA .

  2. Na kraju balade će sve biti kako mi kršćani želimo, niko ne želi muslimansko terorističku tvorevinu, čak ste i vi muslimani svjesni toga.. 😁

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Prije 33 godina goloruki širobriješki Hrvati pokušali su zaustavili kolonu tenkova JNA. Nažalost nije im uspjelo,kolona je za par dana prošla gdje je...

Godinu i nešto kasnije 160 naoružanih Hrvata položit će život u srazu s tim tenkovima na Kupresu. Među njima će...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -