Utorak, 21 svibnja, 2024

Mehmedović u Dodikovu nastupu na HRT-u pronašao novi-stari izgovor za opstrukciju ustavnih prava Hrvata

Must Read

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović komentirao je intervju Milorada Dodika za HRT. Mehmedović kaže da je tim intervjuom lider SNSD-a uništio sve šanse za dogovor oko izbornog zakona.

Dodikov i Draganov cilj je da na cijelu BiH primjeni model “Mostar bez izbora”, a da za propast pregovora oko izbornog zakona optuže SDA i Bošnjake i Bosanske partije. Dodik je intervjuom za HRT ‘potopio’ bilo kakve izglede za dogovor o izbornom zakonu – ovaj Dodikov intervju je ‘raznio’ pregovore oko izbornog zakona kaže Mehmedović.

Dodikova izjava

Dodik je rekao neizravno da bi pristanak SDA na uvjete Čovića značilo osnivanje trećeg entiteta. Što u suštini i jeste! – napisao je Mehmedović na Facebooku, te podsjetio kako je Dodik rekao da nije moguće se izborni zakon donese do proljeća.

To radimo od 2011. godine. Pa sad, ako netko zaista u sebi ima toliko optimizma da misli da je moguće, evo ja ću biti realist, mislim da nije moguće. Muslimani su sebe zarobili u tvrdnji kako to znači, ako se da pravo da Hrvati izabiru svoga, hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo, da to znači treći entitet, a oni su navodno protiv trećeg entiteta. A ja opet mislim da bez trećeg entiteta nema nikakve Bosne i Hercegovine. Ja mislim da bi to bilo fer. I sve se može dogovoriti – podsjetio je Mehmedović na izjave Dodika.

Zapravo je doveden na HRT da kaže da je udovoljavanje zahtjevima Dragana Čovića oko izbornog zakona i virtualne etničke izborne jedinice suglasnost Bošnjaka na treći entitet.

Pa jasno da je ciljano izvedeno kako bi propali pregovori oko izbornog zakona. Koliko dugo? Pa sam je Dodik rekao – pregovori traju od 2011 – konstantirao je Mehmedović.

Mehmedović zaprijetio “bosanskim strankama”

Da vidimo tko će poslije ovoga uopće i razgovarati a kamoli pregovarati oko izbornog zakona. Time je zacementirao Bošnjake i bosanske stranke.

Tko “primiriše” razgovorima oko izbornog zakona, poslije tvrdnje Dodika da pristanak Bošnjaka znači treći entitet, kod Bošnjaka će biti označen kao izdajica.

Ranije sam objavio post u kojem sam objasnio da su Dodikov i Čovićev cilj makrorepriza slučaja Mostara koji je bez izbora bio skoro desetljeće. – navodi on, te dodaje:

Čini mi se da Dodik želi “zakuhati” između Bošnjaka i Hrvata kako bi se kriza s Izbornog zakona prenijela na cijelu BiH kako bi se cijela BiH pretvorila u Mostar 2013-2020. – bez izbora. Pa je li netko stvarno misli da je Mostar cijelo desetljeće bez izbora bio slučajna stvar? I da nije bio model za FBiH ili cijelu BiH?

To će omogućiti da se pregovori o novom Ustavu BiH vode izvan izbornih presinga, ali još važnije – da se vode godinama i godinama. Upravo je ta opcija otvorena.

Imat ćemo kloniranje pokojnog Ljube Bešlića i njegovog supotpisnika na svim nivoima, nizao je Mehmedović nebuloze.

SDA-ov radikal objavom na Facebooku samo je ponovio, ono što je i Dodik potvrdio kako njegova stranka i dalje namjerava koristiti fantomski treći entitet kao izgovor za uskraćivanje ustavnih prava Hrvata da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, što nalaže i presuda Ustavnog suda BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Izborna jedinica s hrvatskom većinom, koja važi samo na dan izbora, jasno je i malom djetetu ne može biti nikakav entitet, jer entitet podrazumjeva adminitrativnu jedinicu s određenim nadležnostima, koja ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Ako ovome dodamo raniji napad radikala Mehmedovića na EU dužnosnike, jasno je što je SDA cilj.

Zamrzavanje svih procesa u BIH, držanje BIH u statusu quo, poticanje RS-a na izlazak, čekanje da Hrvati iscure i stajanje u vječnom vlaku za EU, nominalno “DA” za EU i reforme , praktično “NE” EU i reformama.

SDA ne želi jasno reći da se boji ulaska BIH u EU, jer bi time dobila tisuće Bošnjaka koji iseljavaju a ako se vrate vratit će se sekularni a ne obogaćeni obogaćenim Islamom. Novim sjemenom.

Dugoročno SDA ne misli ulaziti u EU sve dok je Turska na njenim vratima.

Cilj je očito podjela BIH na dva entiteta te radikalizacija pitanja Sandžaka. Te ostanak uz Tursku.

- Advertisement -

78 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

78 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -