Petak, 3 svibnja, 2024

APEL SAD-u i EU da onemoguće blokade od strane bošnjačkih stranaka u FBiH

Must Read

U priopćenju za javnost koje je medijima dostavljeno nakon sjednice Predsjedništva HDZ BiH stoji da je ključno političko pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdaytonske političke krize bila je u fokusu današnje sjednice.

U okolnostima kada su izrijekom sve bošnjačke stranke napustile pregovore oko reformskog procesa na današnjoj sjednici razgovaralo se o nastavku daljnjih koraka, navodi se u priopćenju.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo HDZ-a BiH usvojilo je sljedeće zaključke.

1. Pozivamo sve političke stranke u BiH da preuzmu političku odgovornost u situaciji kada svojim potezima dovode budućnost države Bosne i Hercegovine u pitanje. Žurni nastavak pregovora vezano za izmjene Izbornog zakona je nužna pretpostavka stabilizacije i nastavka euroatlantskog puta BiH.

2. Zahvaljujemo međunarodnim partnerima SAD/EU na uloženim naporima u pregovaračkom procesu te ih potičemo da svojim proaktivnijim pristupom onemoguće daljnje blokade od strane bošnjačkih stranaka u Federaciji. Smatramo kako iznošenje maksimalističkih zahtjeva i težnje za radikalnim promjenama Ustava koje su u suprotnosti s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i Aneksom IV. istoga, omogućavaju daljnju političku destabilizaciju.

3. Osuđujemo unitarističke i separatističke politike koje razgrađuju nastavak političkog dijaloga. Sukob ova dva koncepta koji danas doživljava kulminaciju jednako razgrađuje državu BiH i produbljuje podjele. Retorika prijetnje, straha i sukoba koju koriste je apsolutno neprihvatljiva i ovim putem je oštro osuđujemo.

4. Konstitutivnost triju naroda i njihovo legitimno predstavljanje je temelj Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma. Bilo kakvi pokušaji derogiranja konstitutivnosti koju je upravo Ustavni sud BiH označio kao natkrovljujućim načelom, kao i nasrtaji na legitimno političko predstavljanje, znače rušenje ustavnog poretka BiH i Daytonskog sporazuma. Sve anomalije političkog sustava koje se reflektiraju kroz diskriminaciju i političku majorizaciju moraju biti otklonjene i usklađene kroz reformu izbornog zakonodavstva./HMS/

- Advertisement -

42 COMMENTS

    • Zasto su USA I EU FASISTI?
      ZATO STO IZAZIVAJU OPET RAT U BIH…

      KAKO USA FASISTI IZAZIVAJU RAT U BIH?
      TAKO STO PODRZAVAJU SAMO ISLAMISTE U BOSNI I DIREKTNO PODSTICU SVADJU I SUKOBE.

      STO JE RJESENJE ZA BIH?
      OTJERATI USA I EU FASISTE. NE PREGOVARATI SA NJIMA. BOJKOTIRATI NJIHOVO UCESCE U RAZGOVORIMA.

      TKO ZELI RAT U BIH?
      RAT BIH TRAZI BAKIR IZETBEGOVIC I ISLAMISTI.

      BAKIR JE SKLONIO KCERKU U NJEMACKU A PARE U TURSKU, A ZA SVOJU GUZICU IMA TREZOR CENTRALNE BANKE.

      • Zasto MUSLIMANI ZELE RAT?

        MISLE DA SU NAJBROJNIJI U BIH….STO NIJE TACNO.

        NISU ZADOVOLJNI DEJTONSKIM SPORAZUMOM.

        ZELE BOSNU MUSLIMANSKU I SERJATSKU.

        CIJENE DA JE USA I EU NA NJIHOVOJ STRANI A PREVIDJAJU DA SE SVIJET IZMIJENIO OD 95.

        ZAKLJUCAK:

        MUSLIMANI U BOSNI SU GLAVNI REMETILACKI FAKTOR.

        ISLAMISTI U BOSNI SU GLAVNI RATNI HUSKACI.

        GLAVOSJECE ISLAMSKE SU IZVOR SVAKOG ZLA I NESRECE NA BALKANU KOJI SE MORA USUTKATI JEDNOM ZAUVIJEK.

        NA BALKANU NIKAD NECE POSTOJATI NIKAKVA ISLAMSKA DRZAVA, JE PORUKA ZA BAKIRA I GLAVOSJECE SA BASCARSIJE.

          • Zeleni…..
            Vas muslice su ameri navukli u rat 92. da bi ste izginuli a niste nista dobili. Dobili ste 23% islamistana i mracnu buducnost. Mislili ste da su vam ameri prijatelji a zapravo su vas uvukli u rat, pogibije, patnju. progon, raseljavanje, ukidanje buducnosti…..

            Najveca steta koju su muslici dozivjeli nisu mrtvi, prognani i izgubljena teritorija vec ,,vjecna zavadjenost sa dojucerasnjim komsijama,, koju vise nece niko izbrisati.

            Vi muslici ste se toliko zavadili sa svojim komsijama da vam je buducnost toliko mracna da vam ni Rdogan vise pomoci nece.

            Nece proci dugo kad ce muslici sami iskopati aliju iz zemlje, spaliti njegove kosti i zatrti svaki trag njegovog postojanja.

            Niko muslicima nije toliko nesrece nanio kao alija. Nisu oni toga jos svjesni a kako ih hodze zatupljuju tesko da ce ikad i shvatiti. To je njihova nesreca.

  1. Građani trebaju uputiti apel EU i SAD-u da vas sve pohapse, za uništavanje fabrika i za iseljenje hrvatskog naroda iz BiH.

  2. Imamo problem preglasavanja Hrvata i gazenja njihovih prava..za ovo nisu krivi Hrvsti vec muslimani koji hoce nesto usicariti a nisu svjesni da sami sebi kopaju jamu..rjesenje;omoguciti Hrvatima da biraju svoje predstavnike a to je minimum sto trebamo dati kao i svim narodima u BiH..

  3. KO J… I SRBE I POKATOLICENE SRBE…MI SMO VECINA…BOSNA JE NASA…MOGU DA SE KOPRCAJU KOLIKO HOCE…AKO BUDU MNOGO SE RAZIGRALI…SVE CEMO IH NATOVARITI NA TRAKTORSKE PRILOLICE I PROTJERATI IZ NASe BOSNJACKE SEHER BOSNE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -