Subota, 11 svibnja, 2024

EU-SAD: Pronađite rješenje zajedno

Must Read

U zajedničkom priopćenju Delegacije EU u BiH i Veleposlanstva SAD-a u BiH o razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi stranke su pozvane da odustanu od maksimalističkih prijedloga koji nisu utemeljeni na međunarodnim standardima i standardima EU-a i nemaju podršku u parlamentu i društvu.

“Suština demokracije nije u stalnom odugovlačenju u forsiranju nečijih zahtjeva ili u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike Republike Srpske da se u potpunosti vrate u institucije”, navodi se u priopćenju Delegacije EU u BiH. .

U priopćenju se dodaje kako su EU i Sjedinjene Države uložile napore u dijalog koji poštuje brige i interese svih strana.

“Stranke znaju što je potrebno učiniti kako bi se riješili osnovni uzroci kronične političke krize u BiH – korupcija, nedostatak povjerenja i niski demokratski standardi. Na strankama je da pojačaju svoj angažman i dođu za stol spremni poduzeti daljnje korake, uključiti se i doprinijeti ovom procesu na smislen način, u interesu građana BiH”, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se dodaje kako su se ranije ovog mjeseca, kada su se dužnosnici SAD i EU sastali s predstavnicima političkih stranaka u BiH i civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički čelnici dogovorili da se pripreme prije sljedećih razgovora.

“Od tada smo svjedoci tek neznatnog napretka. Politički čelnici nisu obavili posao koji je potreban da bi se politički sustav BiH uskladio s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije Narodne skupštine Republike Srpske 10. prosinca, politički kriza se produbljuje”, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se dodaje da obnovljeni pokušaji posredovanja u tim razgovorima sada, prije kraja godine, nažalost, neće uroditi plodom. Takvi će napori dati rezultate samo kada strane uistinu rade zajedno na pronalaženju rješenja.

“Reforme koje bi izbore učinile sigurnim i pouzdanim jednako su važne za napredak BiH kao i uspostava funkcionalne vlasti Federacije BiH. Vrijeme je da se ta obećanja ispune”, poručili su iz Delegacije EU i Veleposlanstva SAD-a u BiH.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

17 COMMENTS

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

PODCAST ‘VRISAK’: Jurilj otkrio da radi na seriji od 12 epizoda

U prvoj epizodi podcasta Vrisak koja je objavljena na YouTube kanalu spomenutog portala kod voditelja Ivana Crnjca gostovao je proslavljeni...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -